Бања Лука: Град апелује на грађане да помогну у уништавању амброзије

Административна служба града Бањалука апеловала је на грађане да се укључе у уништавање амброзије, будући да свака уништена биљка представља допринос у борби против ове алергене коровске биљке. Портпарол Административне службе града Бањалука Миленко Шајић рекао је Срни да је Град већ неколико година опредијељен да у својим редовним активностима спречава ширење амброзије тако што […]

понедељак, септембар 3, 2012 / 20:05

Административна служба града Бањалука апеловала је на грађане да се укључе у уништавање амброзије, будући да свака уништена биљка представља допринос у борби против ове алергене коровске биљке.

Портпарол Административне службе града Бањалука Миленко Шајић рекао је Срни да је Град већ неколико година опредијељен да у својим редовним активностима спречава ширење амброзије тако што површине на којима се налази ова коровска биљка коси три пута годишње.

Шајић је подсјетио да је у току други циклус кошења амброзије на неуређеним јавним површинама, који је почео 17. августа.

Он је рекао да је Град 13. јула почео радове на сузбијању амброзије, прије њеног цвјетања, дајући на тај начин допринос борби против ове штетне биљке.

"Посебну потешкоћу представљају необрађене приватне парцеле које су закоровљене и на којима је изражено присуство амброзије. То се посебно односи на парцеле чији власници нису познати и Град на то не може утицати", рекао је Шајић.

Он је додао да је у буџету Града за ову годину обезбијеђено 250.000 КМ за уклањање коровишта и кошење амброзије.

Шајић каже да је у јулу и до средине августа покошено више од 81.500 метара квадратних закоровљеног земљишта.

Према његовим ријечима, Бањалука је прије неколико година обезбиједила средства за набавку уређаја за мјерење концентрације полена амброзије, који се налази на Пољопривредном институту и свакодневно доставља податке о концентрацији полена.

Амброзија је интензивна коровска биљка распрострањена у цијелом свијету, а посљедњих шест деценија и на нашим просторима.

Поријеклом је из Сјеверне Америке и представља велики проблем за становништво, јер својим поленом изазива јаке алергијске реакције и друге здравствене компликације. /Оставите одговор