Балкански барометар: Само 30 одсто у региону вјерује судовима

Чак 79 одсто грађана западног Балкана сматра да се закон не примјењује једнако на све, 70 одсто нема повјерења у институције, док трећина становништва сматра да је корупција главни проблем у њиховој економији, подаци су годишњег истраживања јавног и пословног мњења "Балкански барометар" за ову годину.

уторак, септембар 11, 2018 / 21:06

Генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу /РЦЦ/ Горан Свилановић на 13. Стратешком форуму на Бледу нагласио да друштво треба да види трајне резултате у борби против корупције, организованог криминала, прања новца, те изградњи јаких и независних институција, а посебно судства, што би имало значајан позитиван утицај на добробит грађана.

"РЦЦ ће заједно са нашим партнерима наставити да ради на повезивању региона са ЕУ кроз паметна улагања која доносе високу додатну вриједност и отклањају сметње и препреке у различитим фазама економског живота. Једнако важно је и јачање владавине права, одговорности и транспарентности, потпомогнуте сигурним и стабилним амбијентом", навео је Свилановић, обраћајући се на панелима посвећеним безбједности и владавини права.

Свилановић је говорио и о све већем броју кибернетичких пријетњи и инцидената, јер се 8. конференција Форума безбједносних органа југоисточне Европе коју заједнички организују РЦЦ и Канцеларија Владе Словеније за заштиту тајних података, одржава на маргинама Стратешког форума на Бледу, саопштено је из РЦЦ-а.

"Кибернетички простор је окосница /дигиталног/ друштва и економског раста, али инциденти у области кибернетичке безбједности могу прекинути пружање најважнијих услуга и пољуљати повјерење становништва у дигиталне услуге и производе. Процјењује се да кибернетички напади сваке године свјетску економију коштају 400 милијари евра", објаснио је Свилановић.

Он је рекао да резултати студије о кибернетичкој безбједности, која би требало да буде завршена до краја септембра, показују да је већина главних агенција у овој области ограничена недостатком финансијских, кадровских и технолошких ресурса, а основни разлог за забринутост у свим економијама везан је за "одлив мозгова", с обзиром на то да је свих шест економија западног Балкана извијестило о високим стопама миграције информатичких стручњака у ЕУ.Оставите одговор