Авганистан: Љекари без граница размишљају да оду након што су их Американци бомбардовали

Организација "Љекари без граница" /МСФ/ преиспитаће своје операције у Авганистану након што су америчке ваздухопловне снаге прошлог викенда бомбардовале болницу у Кундузу, објавили су званичници ове међународне хуманитарне групе. Најмање 22 пацијената и особља МСФ убијено је у суботу, 3. септембра, када су амерички авиони бомбардовали болницу током борби између авганистанских и талибанских трупа. "Шокантна […]

четвртак, октобар 8, 2015 / 14:42

Организација "Љекари без граница" /МСФ/ преиспитаће своје операције у Авганистану након што су америчке ваздухопловне снаге прошлог викенда бомбардовале болницу у Кундузу, објавили су званичници ове међународне хуманитарне групе.

Најмање 22 пацијената и особља МСФ убијено је у суботу, 3. септембра, када су амерички авиони бомбардовали болницу током борби између авганистанских и талибанских трупа.

"Шокантна природа овог догађаја тјера нас да пажљиво размотримо свој рад у Авганистану и процијенимо колико су безбједни наши пацијенти и наше особље", изјавио је генерални директор МСФ Кристофер Стоукс на конференцији за новинаре у Кабулу.

"Љекари без граница" су затражили независну међународну истрагу како би се утврдиле чињенице о овом инциденту, због чега је амерички предсједник Барак Обама упутио извињење овој организацији.

"Наша даља способност за рад у Авганистану зависиће од наше способности да добијемо јасну реафирмацију поштовања хуманитарног права", саопштио је Стоукс.

"Љекари без граница" дјелују у Авганистану од 1980. године.

Након убиства пет припадника МСФ 2004.године, организација је била прекинула активности у Авганистану на одређено вријеме.

Болница у Кундузу стављена је ван функције и нема никаквих назнака када би опет могла да почне са радом.Оставите одговор