Аустријска љекарка коментарисала медицински и индустријски кисеоник

Бивши министар здравља Аустрије Андреа Кдолски изјавила је да разлике између техничког и медицинског кисеоника у суштини нема, осим у начину паковања и пуњења у боце.

понедељак, октобар 4, 2021 / 13:28

"Фирме које раде на производњи кисеоника за болнице су сертификоване и могу да кажем да је кисеоник који се користи у Републици Српској сигурно чист", нагласила је Кдолска, која је и доктор специјалиста за анестезију а тренутно је на челу Одјељења за здравље на Универзитету примијењених наука Сент Полен.

Она је навела и да у Аустрији нема велике разлике у набавци кисеоника за болнице.

"Водила сам 27 болница у Аустрији и нама су кисеоник достављале фирме јер га ми у болници не производимо", рекла је Кдолска, која је данас посјетила Медицински факултет Универзитета у Бањалуци.

Она је појаснила да се у јединицама интензивне његе не користи чист кисеоник јер плућа човјека, како каже, не могу да га поднесу у чистом облику.

"Пацијентима којима откажу плућа, мора се испумпавати крв, при чему се кисеоник у крв додаје екстерно. Тај фактор је врло нестабилан и пацијенти су изложени великом ризику, а стварају се и додатни трошкови болници", рекла је Кдолски.Оставите одговор