Аустралијска полиција жели убацивати малвере у ВЦ шоље, тостере, фрижидере…

Полиција Квинсленда је од аустралијског парламента затражила да јој се да право да криомице инсталира малвер на кућне уређаје како би могла да врши масовни надзор за време "ванредних ситуација у држави".

уторак, 1 августа, 2017 / 01:21

Ова и оваква намјера показује колико полиција не познаје стање ствари у области безбједности информација и колико мари за грађанске слободе. Аустралија је постала првак свијета у накарадној информационој политици, пошто тражи да све земље забране коришћење дјелатне криптографије, односно, што рече аустралијски премијер Малколм Тарнбул: "Математичким законима свака част, али у Аустралији се примјењују једино аустралијски закони."

Несразмјера између "озвучавања" сваког уређаја у сваком дому да би се прислушкивали сви разговори само да би се пронашао само један прекршилац закона је очигледна, али постоји још једна димензија у свему овоме, димензија потпуно непозната генију квинслендске полиције.

Да би полиција могла да убаци малвер у фрижидере, термостате, камере за надзор, "паметне" ВЦ шоље, пејсмејкере, сеизмичке пригушиваче, нени камере и сл., у софтверу тих уређаја би морала да постоје или  "задња врата" (backdoor) или какав дефект за који није урађена закрпа.

Бекдорови и неотклоњене грешке пружају прилику криминалцима, страним и индустријским шпијунима, "грајферима (Griefer) и воајерима да нападну свакога чији је надзор преко кућне електронике и опреме захтјевала полиција. Другим ријечима, замисао полиције Квинсленда не би Аустралију учинила безбједнијом од тероризма, него напротив, била би још изложенија нападима, и то не само терориста већ злочинаца сваке феле.

Али комесар полиције Квинсленда Јан Стјуарт се не да:

"Ако погледате све те умрежене домове са, скоро обавезним, затвореним кабловским телевизијским системима за надзор (CCTV) и компјутеризованим фрижидерима бежичном везом повезаним у систем, јасно је да нечији фрижидер можете претворити у прислушни уређај… Ово је врста изазова с каквима се суочава полиција када настоји да прати догађаје и надзире објекте у којима терористи можда планирају и разрађују акције, праве експлозивне направе. Предлажући овај закон, све то смо имали у виду."

Аутор: Кори Доктороу
Извор: Australian police seek the right to install malware on home devices during "emergencies" – 12160
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано