Асанж затражио азил у Еквадору

Џулијан Асанж, оснивач Викиликса, затражио је политички азил у Еквадору и сада се налази у амбасади те земље у Лондону, изјавио је шеф дипломатије ове јужноамеричке земље Рикардо Патино. "Еквадор тренутно анализира тај захтјев”, рекао је Патино новинарима. Врховни суд је 14. јуна одбацио захтјев Асанжа да поновно размотри његову жалбу на одлуку о изручењу […]

среда, јун 20, 2012 / 11:28

Џулијан Асанж, оснивач Викиликса, затражио је политички азил у Еквадору и сада се налази у амбасади те земље у Лондону, изјавио је шеф дипломатије ове јужноамеричке земље Рикардо Патино.

"Еквадор тренутно анализира тај захтјев”, рекао је Патино новинарима.

Врховни суд је 14. јуна одбацио захтјев Асанжа да поновно размотри његову жалбу на одлуку о изручењу Шведској због наводног силовања, што он демантује.

Шведски тужиоци желе испитати Асанжа због навода о силовању и сексуалном нападу на двије бивше волонтерке Викиликса средином 2010. године, али оне нису подигле оптужницу.

Асанж, рођени Аустралијанац, чији је сају Викиликс објавио велики број тајних дипломатских депеша, што је довело у неприлике више влада и међународних компанија, тврди да је секс био на добровољној бази и да су оптужбе против њега политички мотивисане.

Он још има времена до 28. јуна да покрене случај пред Европским судом за људска права у Стразбуру.

Викиликс је међународна непрофитна организација са сједиштем у Шведској, која објављује анонимне дојаве, односно на други начин недоступне документе, уз истовремено чување анонимности својих извора.Оставите одговор