Амерички филм о Николи Тесли биће сниман у Србији, на српском језику

Кључне сцене филма "Луди научник" (The Mad Scientist), који ће свијету приказати живот Николе Тесле, биће снимане у Србији и то на српском језику, најавио је амерички редитељ Мајкл Ентон. Потез атипичан за амерички филм Ентон објашњава својом жељом да прича буде што увјерљивија. – Тесла је био Србин. Он и његова породица су говорили […]

уторак, јул 2, 2013 / 21:50

Кључне сцене филма "Луди научник" (The Mad Scientist), који ће свијету приказати живот Николе Тесле, биће снимане у Србији и то на српском језику, најавио је амерички редитељ Мајкл Ентон.

Потез атипичан за амерички филм Ентон објашњава својом жељом да прича буде што увјерљивија.

– Тесла је био Србин. Он и његова породица су говорили српски, па вјерујем да би и сам желио да се његов језик у филму прикаже аутентично. За мене није било дилеме, јер ако је Тесла са својом мајком говорио на српском језику, онда желим да тако буде и у мом филму – каже редитељ који је главну улогу у овом пројекту повјерио српском глумцу Бранку Томовићу.

Из истог разлога је Ентон и одлучио да кључне сцене сними у Србији. Зато тренутно ради на проналажењу српских глумаца који ће у филму играти неколико носећих улога: Теслину мајку и сестре.

– Волио бих да Срби буду поносни на овај филм. Мој успијех као редитеља зависиће од тога како публика у Србији буде реаговала на моје остварење. Желим да разријешим мистерију око тога ко је био Тесла и одакле је дошао. Подијелићемо његову причу са цијелим свијетом, који у већини, нажалост, није упознат са значајем овог великог научника – објашњава Ентон.

Већи од Ајнштајна

Редитељ жели да Тесла добије пажњу какву заслужује

Поредећи Николу Теслу са великим умовима свијета као што су Исак Њутн, Бенџамин Френклин и Алберт Ајнштајн, редитељ изражава жаљење што уму као што је Теслин историја није одала признање какво он заслужује.

– Убијеђен сам да његов допринос чак надмашује дјела ових научника, али ван Србије се о њему и даље јако мало зна. Кад се његово име помиње у медијима, углавном је прекривено велом мистерије и често се доводи у везу с разним теоријама завере. Желим да истину о њему откријем свима – тврди Ентон.

Холивудске звезде желе улогу у филму

Интересовање за његов филм, чији је почетак снимања најприје био заказан за август, мјесецима већ не јењава. Са жељом да играју неку од улога јављају му се, како сам каже, велики холивудски глумци, међу којима је и неколико добитника оскара. Пројекат је израстао и премашио првобитне амбиције, па је екипа због тога и одложила почетак снимања.

– Амбиција ми је да направим велики филм, филм за оскара, који ће бити достојан величине човјека о ком говори. Да бих то постигао, неопходан ми је већи буџет од оног који смо планирали и због тога позивам јавност да ми у томе помогне, не само у САД, већ и у Србији. Надам се да ће људи који за то имају средстава, имати и слуха за дјело какво желим да створим и да ће бити вољни да ми у томе помогну – нада се редитељ.Оставите одговор