Aљаска: Под ледом откривена џунгла алги

Под ледом у близини Аљаске научници НАСА открили су површину фитопланктона дужине 100 километара. Овај налаз шокирао је и саме научнике, који га пореде са "открићем прашума Амазона усред пустиње Мохаве". Зелени фитопланктон досад је могао да се нађе само у мору Чукчи између Русије и Јапана, а научници су мислили да постоји само на […]

среда, јун 13, 2012 / 15:03

Под ледом у близини Аљаске научници НАСА открили су површину фитопланктона дужине 100 километара. Овај налаз шокирао је и саме научнике, који га пореде са "открићем прашума Амазона усред пустиње Мохаве".

Зелени фитопланктон досад је могао да се нађе само у мору Чукчи између Русије и Јапана, а научници су мислили да постоји само на отвореном мору
Научници су, наиме, раније вјеровали да лед блокира сунчеву свјетлост неопходну за раст водених биљака, тако да их је ова формација фитопланктона дуга као 1.000 фудбалских игралишта запањила.

Фитопланктони су микроскопске алге, које чине основу ланца исхране у океанима, и имају огроман утицај на климу наше планете. Ови мајушни једноћелијски организми свакодневну усисавају 45 милијарди тона угљен-диоксида и производе половину кисоника неопходног за живот на Земљи.

Научница Карен Фреј, која је спровела мјерења у отопљеном језеру, испред ледоломца Обалске страже

До свог фасцинантног открића научници су дошли током Насине експедиције Ајс скејп, која је имала за циљ да истражи утицај климатских промјена на Чукчи море.

Када су уз помоћ ледоломца Обалске страже у јулу прошле године пробили више метара дебео лед, уочили су необично велике количине флуоресцентног хлорофила, који указује на присуство биљака које врше фотосинтезу.

Након темељног истраживања, утврдили су да је под ледом присутно четири пута више планктона него у оближњим водама без леда, а извјештај о овом спектакуларном открићу објављен је у научном часопису “Сајенс”.

Принуђени да промјене досадашње мишљење о леду, научници су закључили да басени леда који се топи, умјесто да блокирају сунчеву свјетлост, дјелују као увеличавајуће стакло, које повећава концентрацију сунчеве свјетлости у води и на тај начин омогућава брз раст фитопланктона.Оставите одговор