Александар Попов прича што сви знамо: Трибуналчић из Хага корумпиран од финансијера

Од Џефри Најса, који је једно време био тужилац у Хашком трибуналу, лично сам чуо да је Хашки трибунал повремено био корумпиран од стране великих сила, па постоји могућност и да у случају Рамуша Харадинаја Суд не буде потпуно непристрасан и да против оних који су позвани да дају исказе, не буде подигнута оптужница”, каже за Танјуг директор Центра за регионализам Александар Попов.

петак, јул 26, 2019 / 00:28

"Ако против Харадинаја не буде подигнута оптужница онда би се он вратио назад као двостуки херој. Ем је победио Хаг, ем је ударио високе таксе Србији и онда би његова популарност још више ојачала, а он би постао неприкосновен фактор на Косову”, оцењује Попов.

Он додаје да би и том случају Специјални Суд формиран за злочине ОВК изгубио кредибилитет, поготово ако би се знало да против Харадинаја постоје докази, који нису узети у обзир.

Попов подсећа да су, према непотврђеним информачијама у Специјалном тужилаштву већ саслушани косовски председник Хашим Тачи и председник парламента Кадри Весељи и још неки лидери, што, каже, потврђује да Суд за ОВК прикупља доказе и проверава их кроз саслушања.

Он скреће пажњу и на једну, како каже, нелогичност.

"Овде једино постоји једна нелогичност, а то је да је тај суд формиран на основу извештаја Дика Мартија о ‘жутој кући’, где је кључну ролу играо Тачи и очекивало се да ће он да буде први који ће подлећи мерама овог Суда. Десило се, међутим, да по трећи пут Харадинај буде позван на саслушање”, каже Попов.Оставите одговор