Албанија: Полемика због забране фереџа у школама

ТИРАНА – Нови закон о образовању у коме ће бити забрањено, како је најављено, ношење фереџа у државним школа изазвао је оштра реаговања невладиних организација које се боре за вjерске слободе. Албанско удружење имама тражи да се у нови закон не уноси та забрана пошто је, како се истиче, „фереџа централно питање вjерског идентитета”. „Фереџа […]

понедељак, јануар 17, 2011 / 11:29

ТИРАНА – Нови закон о образовању у коме ће бити забрањено, како је најављено, ношење фереџа у државним школа изазвао је оштра реаговања невладиних организација које се боре за вjерске слободе.

Албанско удружење имама тражи да се у нови закон не уноси та забрана пошто је, како се истиче, „фереџа централно питање вjерског идентитета”.

„Фереџа је за нас више од симбола. То је вjерска обавеза а не питање избора”, каже Јустинијан Топули из удуружења имама, преноси портал „Балкан инсајт”. Нови закон не смије да угрози изражавање вјерских осећања на јавним местима, истиче он.

У Министарству за образовање Албаније не прихватају ове критике и кажу да ће у државним школама бити забрањено ношење прекривача преко главе.

Албанска исламска заједница, такође, не подржава ову новину у приједлогу закона. Неколико удружења грађана која се боре за људска права најавила су да ће поднијети амандмане парламенту прије усвајања новог закона.

Послије пада комунистичког режима 1992. године, који је прогонио вјернике, те забране су укинуте. Као и у већини социјалистичких земаља и у Албанији је религија сада поново"у моди”, што потврђује полемика око новог закона. Према оквирним подацима од 3,2 милиона становника двије трећине су муслимани.Оставите одговор