Ако постоји спортска нација, показује се на Олимпијади

Почиње највеће спортско такмичење на свијету, које је у Срба из неког разлога увијек имало мање значаја него европско првенство у било ком лоптачком спорту. Да би се илустровало шта су Олипмијске игре, довољно је рећи да је то једина ствар гдје већина Американаца чује да постоји остатак свијета. Ако знате да њих ништа изван […]

среда, јул 25, 2012 / 07:51

Почиње највеће спортско такмичење на свијету, које је у Срба из неког разлога увијек имало мање значаја него европско првенство у било ком лоптачком спорту.

Да би се илустровало шта су Олипмијске игре, довољно је рећи да је то једина ствар гдје већина Американаца чује да постоји остатак свијета. Ако знате да њих ништа изван њиховог дворишта ни најмање не интересује, онда је довољно да се зна колико су све очи свијета уперене у овај догађај. Ту и медаља у једрењу или гађању глинених голубова има одређену медијску пажњу, за разлику од првенстава у ватерполу или одбојци, о којој ни један свјетски медиј није посветио ни секунду времена када се Србија попела на мушки и женски трон у овом спорту.

Србија је у својим видовима и обличјима освојила 98. медаља. Неке посебне еуфорије за 2012. није било, а из ОКС се прво истицало како се жели достичи бројка 100. Тек ових дана предсједник ОКС рекао је да се медаље могу освојити у 10 спортова, тако да је реално да број одличја буде између 5 и 10.

Најбољи српски спортисти најслабије резултате приказују управо на олимпијади. Да ли због треме, или због тога што се код нас ово такмичење цијени неадекватно његовом значају у свијету. Илустрације ради, за освајање европског првенства у ватерполу или одбојци, спортове за које само ми мислимо да су праћени у свијету, не чује скоро нико.

Златић, Ноле, ватерполисти, Чавић

ЈуЕс тудеј, амерички дневник који редовно прати форму свих спортиста и процјењује какве су им шансе да освоје медаље, прогнозира Србији пет медаља, по златну и сребрену, те три бронзе. Наравно, прогнозе се мијењају, па се са четри из претходне прогнозе, Србија вратила на пет.

Ђоковић је као фаворит за злато пао на друго мјесто, ватерполистима се предвиђа злато, Милораду Чавићу се прогноза поправила, па му се предвиђа бронза на 100 метара лептир, као и Андрији Златићу у ваздушном пиштољу са 10 метара, као и у малокалибарском пиштољу. Зорани Аруновић у ваздушном пиштољу предвиђа се 4. мјесто, мада се донедавно предвиђала бронза.

Прошле године на трећем мјесту виђеним одбојкашима се предвиђа пето мјесто, као и вицешампионима у рукомету, а одбојкашицама 7. мјесто. Бронзана са СП у теквандоу Милица Мандић је виђена на 6 мјесту, једном више него прије мјесец дана.

Од осталих прогноза, обично успјешној Словенији се предвиђају само два сребра, док се Хрватској предвиђало сјајних 9 медаља, али прије него је било јасно да Бланка Влашић одустаје од ОИ. Процјена је била по двије златне и сребрне, те 5 бронЧаних, а узданице су сем Влашићеве (виђено злато), ватерполо тима (виђено сребро), рукомет (бронза), биле двије медаље у једрењу, теквандо… Од 1992. Хрватска има 17 медаља, двије више од Србије, уз 10 медаља на зимским олимпијадама.

Што се тиче прошлоолимпијског “хероја” Фелпса, који је уморан од убитачног ритма у Пекингу па је прориједио број дисциплина, Ју ес тудеј прогнозира 4 индивидуалне медаље, а у једној чак сматрају да неће освојити злато, већ бронзу у 200m мјешовито. Све три америчке штафете су виђене на првом мјесту, па ако је Фелпс у некој од њих, ето и ту медаља.

Такође, прогнизира се да ће Јамајичански дуел на 100 метара припасти Асафи Пауелу испред Болта и Блејка, коме се такође раније предвиђало злато.

Прогностика и стварност

Наравно, предвиђања не морају се показати као тачна, али с обзиром на ниво праћења форме спортиста нема бољег показатеља докле се смије препустити еуфорији. У већини случајева, прогнозе српским спортистима обистиниле су се у +/- једну медаљу. Уколико се најновија прогноза оствари, то би био најбољи резултат српских спортиста на ОИ од распада СФРЈ.

 • Барселона 3 бронзе стријлаца као тим без обиљежја
 • Атланта 4 (Александра Ивошев злато и бронза, сребро кошаркаша, бронза одбојкаша
 • Сиднеј 3 ( Злато одбојкаша, сребро Јасне Шекарић, бронза ватерполиста)
 • Атина 2 (сребро за Јасну Шекарић и ватерполисте)
 • Пекинг 3 (сребро за Чавића, бронза Ђоковића и ватерполисте)

Ако би поредили земље величине Србије, једна Мађарска је укупно освојила 459. али да не поредимо све наступе, упоредимо неколико последњих: Мађарска и Норвешка 2008. освајају по 10 медаља, Словачка и Чешка по 6, Словенија 5. Мађаркса осваја по 17 на олимпијксим играма у Атини и Сиднеју, Бугарска и Грчка у Сиднеју освајају 13 медаља.

Спомињање Мађарске није случајно, јер осим сличног броја становништва и снаге економије, за Мађарску наступа кајакашица Наташа Јанић, која је у Атини освојила 2 златне, а у Пекингу златну и сребрну медаљу.

Откуд она у Мађарској? Пошто јој родитељи нису имали ресторан на копаонику, нити је тренирала тенис у коме се очекује енорман поврат уложеног новца уколико се успије, а од државе није добила ни минимум средстава, одлучила је да прихвати понуду Мађарске. А што би неко финансирао тамо неки кајак – кану? Зато што је Јанићева на олимпијским играма у Сиднеју за Србију освојила два четврта мјеста. Мало ли је да се види да ће бити шампионка. Толико о српском олимпијском духу. Битан је фудбал.

Судари титана

Што се тиче табеле успјеха свих земаља, Кина је на свом терену била најуспјешнија држава. САД јесу имале више медаља, али Кинези су имали бољи омјер племенитости метала око врата, и напокон скинули Американце са првог мјеста. Ове године се очекује да побиједе начисто, и са већим бројем укупних одличја, али са мање злата. Американци су и даље једини спортисти које не тестирају на допинг, већ за њих гарантује њихов савез.

Пласман у Пекингу

 • Кина 51 21 28 100
 • САД 36 38 36 110
 • Русија 23 21 28 72
 • Уједињено Краљевство 19 13 15 47
 • Њемачка 16 10 15 41
 • Аустралија 14 15 17 46
 • Јужна Кореја 13 10 8 31
 • Јапан 9 6 10 25
 • Италија 8 10 10 28
 • Француска 7 16 17 40

Пројекција за Лондон

 • Кина 34 35 25 94
 • САД 41 20 27 88
 • Русија 21 27 33 81
 • Велика Британија 17 27 19 63
 • Њемачка 20 20 20 60
 • Аустралија 10 12 18 40
 • Француска 11 13 13 37
 • Јапан 9 15 11 35
 • Италија 10 10 13 33
 • Јужна Кореја 10 3 14 27


0 КОМЕНТАРА

 1. Амери ставрно имају пик на олимпијаду, то имј ефетиш. На то се једино ложе НБА звезде. Ми никако, мислим да ћемо поново да подбацимо, сумњам у тих 5 медаља. А ово са кајакашицом Јанић, то би осјетили на прави начин да сад Ђоковић игра за Словенију.

Оставите одговор