Афера Препелица потреса Бијељину

Спорним одлукама локалне власти о експропријацији и продаји земљишта у центру Бијељине, градски буџет доведен је у опасност. Постоје бројне сумње везане за овај случај…

уторак, октобар 6, 2015 / 12:41

Бијељинска приватна фирма "Симекс" чији је власник близак пријатељ са неким од чланова ужег градског руководства, тужила је Град Бијељина за надокнаду штете због тога што им је онемогућено да граде вишеспратницу на земљишту у центру града, а које је својевремено купљено под сумњивим околностима.

Извор Истине добро упућен у овај случај, открива да се суђење пред бијељинским судом приводи крају и да би фирма "Симекс" могла да наплати вишемилионску одштету што би дефинитивно урушило ионако "девастирани" буџет Бијељине.

Наш саговорник открива да је "цијелу ову аферу закувала градска власт са више нелегалних одлука".

– Прича је прилично компликована а иза свега стоје лични интереси неколицине људи. Наиме, локална власт прије неколико година донијела је одлуку о продаји парцеле од око 500 квадрата у центру Бијељине, и то фирми Симекс која је на тој локацији требало да гради вишеспратницу.

Међутим, у градској управи су занемарили чињеницу да је власник једног мањег дијела спорне парцеле треће лице које је покренуло поступке за заштиту својих права јер је градска скупштина претходно донијела нелегалну одлуку о експропријацији тог дијела.

Како због тог спора фирма Симекс није могла да гради зграду како су наумили, а све то се развлачи дужи низ година, они су тужили градску управу тражећи одштету, а могуће је да та цифра буде већа од два милиона марака, можда и знатно више од тога.

То би у потпуности уништило градски буџет који је свакако већ годинама у дубиози. У том случају, поставља се питање одговорности водећих људи Бијељине. Наиме, све је урађено на основу одлука локалног парламента и сада суд треба да оцјени законитост и легалност таквих одлука. Због тога су у овај судски спор укључени и поједини одборници као свједоци.

Наш саговорник додаје да у овој афери постоје бројне сумње због пријатељског односа власника фирме "Симекс" и појединаца из градске управе.

– У Бијељини је свима јасно о чему се овдје ради. Власник дотичне фирме и поједини градски оци су заједничко друштво из лова, и велики су пријатељи. С друге стране, донесене су неке одлуке на штету грађана Бијељине због чега ће да испаштају управо они чијим се пореским давањима пуни градски буџет. Чак и за лов препелица постоје нека правила, па би та ловачка екипа требало да зна да и у друштву постоје одређене норме које морају да се поштују. Али, нажалост, у овом случају штета је већ направљена због чега ће да трпи бијељински буџет и грађани. Само је питање у чијим ће све џеповима да заврши тај новац који фирма Симекс буде наплатила као одштету. Ако је наплати, а сва је прилика да ће тако бити – закључује саговорник Истине.

Одговорност: Под лупом и градски парламент?!

С обзиром да је одлуку о експропријацији дијела парцеле која је касније у цјелости продата фирми "Симекс" донијела локална скупштина, поставља се и питање одговорности градског парламента, руководства и одборника. Може да буде доведена у питање одговорност свих лица која су гласала за те одлуке а посебно оних који су потписивали акта везана за овај случај!0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор