83 одсто младих у БиХ су незапослени

У БиХ је само око 17 одсто младих запослено, што је значајно мање него у другим земљама региона и од просјека у ЕУ, показују статистички подаци. Готово четвртина економски активног становништва у БиХ је незапослена, односно само два од пет радно способних лица има посао. Директорица интернет портала за запошљавање и развој каријере "boljiposao.com", Аида […]

понедељак, јануар 24, 2011 / 14:01

У БиХ је само око 17 одсто младих запослено, што је значајно мање него у другим земљама региона и од просјека у ЕУ, показују статистички подаци.

Готово четвртина економски активног становништва у БиХ је незапослена, односно само два од пет радно способних лица има посао.

Директорица интернет портала за запошљавање и развој каријере "boljiposao.com", Аида Зејчировић, рекла је да БиХ нуди мале могућности за било кога, а о системском рјешавању запошљавања младих не може се ни говорити.

"Има свијетлих примјера на терену, али је то недовољно. Без пуно већег ангажмана оних који воде државу стање се неће значајније поправити", изјавила је Зејчировићева за портал "еКапија", додајући да би фирме у БиХ требало више пажње да посвете едукацији својих кадрова.

Према њеним ријечима, све фирме желе да запосле оспособљеног радника с искуством, а систем образовања у БиХ је такав да у свом програму има јако мало праксе и да практични дио обуке тек почиње првим запослењем.

"Криза и недостатак послова довео је до ситуације да фирме немају ни времена, а ни средстава да обучавају младе приправнике према својим потребама", истакла је Зејчировићева, нагласивши да с друге стране, већина младих која тражи прво запослење жели одмах посао у струци, и то добро плаћен.

Она је навела да због тога многи млади људи нису спремни да се прилагоде стању на тржишту и да прихвате и мало "слабији" посао како би стекли искуство и касније конкурисали на боље радно мјесто.

Статистички подаци о запослености у БиХ кориштени су за Стратегију запошљавања БиХ од 2010. до 2014.Оставите одговор