50 % младих у БиХ незапослено

Највећи проблем младих у БиХ је незапосленост која износи више од 50 одсто, истакла је данас у Сарајеву представница УНИЦЕФ-а у БиХ Флоренс Бауер. "То ствара велики притасак на младе. Због тога је битно да се што већи број младих укључи у средње школе, јер су основне школе обавезне и њих похађа 100 одсто дјеце, […]

среда, јун 8, 2011 / 13:03

Највећи проблем младих у БиХ је незапосленост која износи више од 50 одсто, истакла је данас у Сарајеву представница УНИЦЕФ-а у БиХ Флоренс Бауер.

"То ствара велики притасак на младе. Због тога је битно да се што већи број младих укључи у средње школе, јер су основне школе обавезне и њих похађа 100 одсто дјеце, док је ситуација у средњим школама другачија", истакла је Бауерова и додала да је потребно побољшати квалитет образовања.

Она је пред почетак конференције о положају адолесцената у БиХ под називом "Адолесценција- вријеме прилика" нагласила да је потребно младима дати прилику да сами уоче шта су недостаци и проблеми како би могли да дају препоруке друштву и осталима за превазилажење тих проблема.

Директор Омладинске информативне агенције БиХ Јан Златан Куленовић је истакао да су млади препуштени сами себи, да не постоје центри за младе, да се са њима не ради на професионалној орјентацији, те да због тога и не чуди чињеница да је 58 одсто младих незапослено, а да 73 одсто жели да напусти БиХ.

Руководилац Сектора за образовање и младе у УНИЦЕФ-у у БиХ Аземина Вуковић истакла је да положај младих у БиХ није најбољи, али да тај положај ни глобално гледано није добар.

Вуковићева је нагласила да је у БиХ покренут низ активности које су фокусиране на младе како би се побољшао њихов положај.

"Дошло је вријеме да почнемо озбиљније да се бавимо младима. Сви развојни документи БиХ препознали су ову категорију као важан фактор у друштву и да је потребно улагати у младе, јер се то исплати", рекла је Вуковићева, додајући да млади у БиХ дијеле много проблема са вршњацима у свијету.Оставите одговор