2. седмица 2. наставака: СПАЈДЕРМЕН 2 (SPIDERMAN 2)

Толико налик првом, да првих неколико минута живите у убјеђењу да сте га гледали. Док се не појави главни негативац, који се разликује од претходника, само по виду суперхеројске (или суперзликовалчке) специјализације. Има механичке руке, и сања о невјероватном извору енергије. Моћном попут сунца у шаци. Уводи се измишљена материја из Мендељејевог система и доктор […]

недеља, март 20, 2011 / 05:05

Толико налик првом, да првих неколико минута живите у убјеђењу да сте га гледали. Док се не појави главни негативац, који се разликује од претходника, само по виду суперхеројске (или суперзликовалчке) специјализације.

Има механичке руке, и сања о невјероватном извору енергије. Моћном попут сунца у шаци. Уводи се измишљена материја из Мендељејевог система и доктор Октопус, тј. Док Ок, са најбољим Спајдерменовим другом је уклапа у нову машину.

Она не може радити, јер се Едисоновим потомцима требају још дуго плаћати рачуни за струју. Произведену помоћу угља и плутонијума. Порука дјеци од науке: гледајте локалне бизнисмене, они су визија будућности.

Док Ока зауставе Спајдермен, и његова љубав М.Џ. Којој недостају афикси "ин" и "а", да би скраћеница добила смисао. Због ње Спајдерменов друг из школе, наговјештава да би могао наставити татин осветнички рад, без обзира што прошли пут није могао укантати пријатеља.

Филм пун дубински одрађених, емотивних звршетака. Бодрећи, плачни, и комични; те распоређени у невјероватном броју. Идеја гдје је Човјек-паук толико смотан (уз све силне моћи), баш је основна намјера. Можеш имати шта год хоћеш, али је у животу битна: породица, тежак рад, чињење добра, поштење, поштење, и поштење по сваку цијену.

Тај пут је трновит, али на крају добро увијек побјеђује. Кад год штребер-моралиста пролети на својој паучини, у кадру се сасвим случано нађе јато дјевојака, које једнодушно и чирлидерски уздахну. И трепћу.

Из љубави спрам очовјеченог кукца, М.Џ. оставља вјереника пред олтаром. Што се никако не уклапа у претходне постулате. Каже не може живјети без Паучка, и мора се ићи за правом љубављу. (Без обзира што си насамарио некога). Што ово није политички коректно у потпуности, рјешава се тиме да је ово један од првих брачних савјета. Какав добијају ВАСП-овци (WASP), који су сигурни да им је њихова љубав из комшилука суђена. Јесте ли примјетили како у овој поетици, напосе по повратку из рата у Европи, хероји увијек ожене своје "средњошколске драгане"?

Главна препрека срећи им, јесте што Спајдермен има много непријатеља. Не може ризиковати да јој се нешто деси због њега. Каже он. Разумјевање у браку, обрађено је комично-патетичном сценом. Кад се зачују полицијске сирене, она му добаци: Иди и среди их тигре… Што је еквивалент трубљењу јарана из пикапа, који га зову у биртију.

(Редитељ: Сем Раими; Улоге: Тоби Мегвајер, Кирстен Дунст, Џејмс Франко)Оставите одговор