"Златни медвјед" Иранцу Асгару Фархадију

Највеће одличје 61. Берлинског фестивала, награда "Златни медвјед" за најбољи филм, припало је иранском редитељу Асгару Фархадију за филм "Надер и Симин – развод". То је била сасвим очекивана одлука од стране жирија,којим је предсједавала Изабела Роселини, после френетичне реакције с којом је у Берлину био дочекан овај филм аутора који је прије двије године, […]

субота, фебруар 19, 2011 / 22:19

Највеће одличје 61. Берлинског фестивала, награда "Златни медвјед" за најбољи филм, припало је иранском редитељу Асгару Фархадију за филм "Надер и Симин – развод".

То је била сасвим очекивана одлука од стране жирија,којим је предсједавала Изабела Роселини, после френетичне реакције с којом је у Берлину био дочекан овај филм аутора који је прије двије године, за филм „О Ели“,освојио и награду за најбољу режију.

Женски глумачки ансамбл у Фархадијевом новом филму, предвођен Леилом Хатами, освојио је „Сребрног медвједа“ за најбољу женску улогу, док је „Сребрни медвед“ за најбољу мушку ролу припао мушком ансамблу овог филма.

Култном мађарском аутору Бели Тару припао је Гран при жирија за „Торинског коња“, „Сребрни медвјед“ за најбољу режију отишао је у руке Улриху Келеру за „Спавајућу болест“, док је другом младом Нијемцу,Андреасу Филу,припала награда „Алфред Бауер“ за филм о терористкињи Гудрун Елсин „Ако не ми, ко?“.

Награда за најбољи сценарио припала је Џошуи Марстону и Адамиону Муратају за причу из албанског филма „Опрост крви“, приказаног последњег такмичарског дана, док су „медвједи“ за посебне доприносе припале камерману и сценографу из мексичког филма „Награда“ Пауле Маркович.Оставите одговор