Звучи специјално и паралелно: Србија и Српска ће формирати мјешовити енергетски комитет

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и министар рударства и енергетике Србије Александар Антић договорили су данас у Београду формирање Мјешовитог енергетског комитета чији је циљ интензивирање сарадње у домену повезивања елекетроенергетских система Српске и Србије.  Мјешовитим комитетом предсједаваће ресорни министри, а чиниће га и директори енергетских компанија с обје стране Дрине. […]

петак, 18 септембра, 2015 / 20:46

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и министар рударства и енергетике Србије Александар Антић договорили су данас у Београду формирање Мјешовитог енергетског комитета чији је циљ интензивирање сарадње у домену повезивања елекетроенергетских система Српске и Србије.

 Мјешовитим комитетом предсједаваће ресорни министри, а чиниће га и директори енергетских компанија с обје стране Дрине.

Прва сједница заједничког комитета биће одржана до 10. октобра у Бањалуци, прије министарског савјета енергетске заједнице Југоисточне Европе у Тирани.

– Гдје треба да усагласимо одређене ставове и да покушамо да поново колико је могуће ублажимо неке тенденције које постоје везано за одређене санкције према БиХ које је енергетска заједница припрема у документима због нерјешавања питања која тангирају односе између Српске и другог ентитета, рекао је Антић.

Било је ријечи о изградњи енергетских пројеката на Дрини, електроенергетске повезаности Србије, БиХ и Црне Горе пројекат Бајина Башта – Вишеград – Пљевља, али и о споразуму који су потписале Владе Републике Српске, Србије и Италије о реализацији пројакта на средњем току ријеке Дрине.

– Нама свакога дана низ ријеке отичу хиљаде и милиони долара, евра, а да не реагујемо и да градимо капацитете и да производимо електричну енергију. То нам је генерално циљ, нагласио је Ђокић.

Договорено је да до 1. октобра буде формирана радна група која ће рјешавати питање накнаде за потопљено земљиште у Подрињу.

Ђокић је истакао да је и даље при ставу да се од 1. јула дефинишу услови и отпочне плаћање накнаде, а да се претходни период третира на другачији начин.Оставите одговор