Зворник: Откривен римски каменолом

ЗВОРНИК – Када је породица Јокић намјерила да сагради објекат на земљишту у Церу, у општини Зворник, које је у њиховом власништву, наишла је на откриће које, убрзо ће се показати, представља површински коп римског каменолома површине око 400 квадрата, на коме истраживања ових дана врше директор Музеја Семберије Мирко Бабић и професор Филозофског факултета […]

понедељак, август 24, 2009 / 10:01

ЗВОРНИК – Када је породица Јокић намјерила да сагради објекат на земљишту у Церу, у општини Зворник, које је у њиховом власништву, наишла је на откриће које, убрзо ће се показати, представља површински коп римског каменолома површине око 400 квадрата, на коме истраживања ових дана врше директор Музеја Семберије Мирко Бабић и професор Филозофског факултета у Љубљани Бојан Ђурић.

Бабић и Ђурић прошле године јавности су представили пећину у којој је римски каменолом из периода од 1. до 5. вијека нове ере, а онда и површински коп 300 метара западно од улаза у пећину, који је једини на овим просторима документован римски каменолом.

"Римски каменолом на простору мјесне заједнице Цер је велики комплекс и чини га неколико каменолома на два одвојена брда – Остјенак и Бандјера. Пећина има десетак галерија дугих и стотинама метара, гдје се види безброј римских радова, а са стропа висе недовршени римски саркофази. У њој је постојало и римско пећинско светилиште, посвећено богу Митрасу.

"Ове године радимо отворени коп који има двије одвојене локације одакле су Римљани вадили камене споменике и планирали смо да у овој кампањи, која траје десет дана, завршимо чишћење. У једном локусу постоје четири нивоа екстраховања камена, наишли смо на шест добро документованих римских стубова који су у фази полупроизвода, као и безброј мјеста гдје су вађени саркофази, дуги и мањи камени споменици и слично", рекао је Бабић, додавши да од става локалне заједнице зависи да ли ће локалитет бити предложен за откуп и постати један од објеката који се може користити за развој туризма.

"Три године сарађујемо на овом пројекту, а на симпозијуму у Шпанији професор Ђурић је дошао до сазнања да је ово највећи и најбоље очуван споменик јамског типа римских камених споменика у Европи", истакао је Бабић.

На отвореном копу професионалну праксу одрађује седам студената из Љубљане. Према Ђурићевим ријечима, тренуто су у фази чишћења споменика, односно ископавања, а на крају долази фаза документације.

"Ови студенти ће бити прави амбасадори, пренијеће шта су видјели и везаће наше крајеве у будућности, и то је један од значајних елемената нашег рада овдје", напоменуо је Ђурић.

Бабић истиче да Зворник "има среће да има два изузетна споменика културе – не само прве категорије, него скоро нулте категорије. Први је једна од најбоље сачуваних и најљепших средњовјековних тврђава, са огромном висинском разликом од доњег до горњег града. Други је ова пећина са римским каменоломом. А срећна је околност што и у сусједном Малом Зворнику има пећина – као што је тзв. "Краљев град" под земљом, гдје је била краљева резиденција у случају рата и такође је атрактивна, јер има и малу цркву и низ других галерија и просторија.

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *