Зворничка слога на изборима: Сви морају добити све гласове

Иако се стално говори о неправилностима током изборног процеса у БиХ, сем на локалним изборима у Стоцу нисмо имали често прилику да гледамо понављање избора.

петак, 2 новембра, 2018 / 12:03

Ова опција дјелује као нешто што се по сваку цијену избјегава. Стога као унапријед на неуспјех дјелује осуђен захтјев коалиције за слободне и поштене изборе "Под лупом". Она је од ЦИК затражила поништење избора у основној изборној јединици Зворник на основу озбиљних показатеља да је изиграна воља бирача у смислу преференцијалних гласова додаваних кандидатима из ове изборне јединице.

Шта се десило? Кандидати из Зворника имали су невјероватно велик број личних гласова, за разлику од свих осталих.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић имао је феноменалних 99% гласова који је у Зворнику добила листа СНСД. Душица Шолаја и Обрен Марковић имали су на истој листи око 91% страначких гласова. Лазар Продановић је у изборима за ПСБиХ освојио 97,4% страначких гласова у Зворнику.

На листи ДНС Споменка Стевановић освојила је 97,85% гласова које је освојила њена странка у Зворнику. На листи ДНС за ПСБиХ једини је изузетак да се гласа само за Зворничане је Ненад Нешић. Он је био фаворит ДНС на читавој регији и освојио 94,88% гласова ДНС у Зворнику.

Костадин Васић је имао 95,15, а Синиша Илић 90% гласова који је у Зворнику добила листа СДС. Васићев брат Драгомир у конкуренцији за ПСБиХ 95,3% гласова.

Скоро сви који су гласали за коалицију Заједно за БиХ у Зворнику, гласали су и за Едина Рамића, који је добио 96,69% страначких глаова.

Сви побројани су освојили мандате, добивши пресудну предност у односу на кандидате из осталих мањих градова који припадају тој изборној јединици. Једини коме то није пошло за руком био је Владимир Мијатовић на листи СП, која је освојила један мандат, али га је престигао Саво Вулић, који је гласовима у Братунцу и осталим мјестима успио да надокнади предност коју је Мијатовић стекао у Зворнику (1.512 гласова, или 92,2% гласова Социјалиста освојених у Зворнику).

Упркос томе што је Зворник град са највише становника у том подручју, фасцинантно је да у Зворнику сви Зворничани на листама добију скоро све гласове које добије њихова странка, што се повезује са манипулацијама на изборним мјестима, гдје се сви гласови приписују одабраним кандидатима. Будући да се на скоро свим листама десило исто, а да су бирачки одбори мјешовити, може се сумњати на то да је међустраначка повезност у Зворнику присутна када треба обезбиједити мандат испред осталих кандидата из других градова.1 КОМЕНТАР

 1. Није овдје крађа у питању.
  Дресура и довођење народа на ниво малоумне особе у оваквим срединама као што је гето истока једноставно никада неће престати.
  Ево имамо на Фронталу коментар назови политичара и теоретичара који каже да би му подчињени физички одговарали ако би радили против манијачког режима који он мисли да се може реформисати.
  Ево вјерујем и данас а био сам тамо прије три дана да је у Зворнику полиција на свака два километра по једна патрола.
  Зашто?
  Чувају благостање,да се осјећаш сигурно као у Тунису прије арапског прољећа.
  Тако велико присуство полиције значи да се народу тјера страх у кости и они сами знају односно народ је развио ту навику да буде дисциплинован а резултат избора је то показао.