Звјездани шопинг: Познате личности винуле цијене метеорита у орбиту

Илон Маск, Стивен Спилберг и Николас Кејџ су међу онима који сакупљају "камење” које кошта милионе, пише Гардијан.

понедељак, 8 фебруара, 2021 / 11:42

То камење заиста није са овог свијета, а такве су му углавном и цијене.

За оне који на Земљи имају све што пожеле, дође доба када хоће и нешто изван ње. Метеорити привлаче интересовање познатих колекционара који су цијену "свемирксог камења”, након што је летјело кроз свемир стотинама или чак хиљадама година прије него што ће пасти на ову планету, удесетостручили у протеклој деценији, пише Гардијан.

Наредне недјеље ће се на аукцији у Кристију "под чекићем” наћи више од 70 метеорита током продајне аукције од које се очекује да донесе милионе фунти.

Аукција Дееп Импацт укључује и метеорите који садрже драгуље као и друге који су током уласка у атмосферу брзином од 160.000 миља на час попримили изглед умјетничких дјела.

Очекује ће се да ће дио метеорита за који је научно доказано да је пао са Мјесеца продати за између 180.000 и 250.000 фунти. Хемоијски састав неких других се пореди с оним што се зна о атмосфери на Марсу чиме се помоћу налаза НАСА тврди да потичу са те планете.

Посљедњих година, неки велики метеорити продати су за милионе.

Џејмс Хислоп, Кристијев радник задужен да надгледа онлајн аукцију, каже да су метеорити доживјели скок популарности јер су људима интересантни и изузетно ријетки. Тако је тежина свих познатих метеорита мања од свјетске годишње производње злата, па се неки продају десетоструко скупље од вриједности своје тежине у злату.