Звиздић за историју: Апликација за чланство у ЕУ за мјесец дана

Данас је одржан први састанак Савјета за стабилизацију и придруживање између БиХ и ЕУ, а Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ казао је да ће се ово касније помињати као историјски датум у процесу придруживања БиХ ЕУ, као и то да ће БиХ апликацију за чланство поднијети за мјесец или два. "Данас смо говорили о […]

петак, 11 децембра, 2015 / 12:27

Данас је одржан први састанак Савјета за стабилизацију и придруживање између БиХ и ЕУ, а Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ казао је да ће се ово касније помињати као историјски датум у процесу придруживања БиХ ЕУ, као и то да ће БиХ апликацију за чланство поднијети за мјесец или два.

"Данас смо говорили о три битне теме, а то је економска реформска агенда, питање споразума традиционалне трговине између БиХ и Хрватске те механизма координације као инструменту који ће нам омогућити преузимање правних оквира ЕУ", рекао је Звидзић.

Напори БИХ су констатовани у извјештају БиХ за 2015. године, те се може говорити о кредибилном провођењу реформске агенде, која већ сада даје озбиљне резултате.

"Забиљежен је раст у свим виталним функцијама државе, од раста броја запослених, раста ГДП-а БиХ, јачања извоза и смањењу увоза робе у БиХ, јачање туризма и енергетике", ријечи су Дениса Звиздића.

Истакао је напредак у спремности БиХ да заврши споразум са Хрватском око традиционалне трговине, те сматра да ће се то окончати у скоријем периоду.

"Очекујем да БиХ поднесе апликацију за чланство у ЕУ за мјесец или два, чиме ћемо добити статус кандидата за приступање ЕУ, што нам је крајњи циљ који нема алтернативу", додао је предсједавајући Савјета министара БиХ на прес конференцији.

"Свјесни смо реформи које смо направили, као и оних које нас очекују, и опредјељени смо у потпуности ка њима. Желимо појачан економски напредак, јачање владавине права и убрзано усвајање механизма координације", додао је Звиздић, још једном потврдивши да ће БиХ наставити радити на споразуму о стабилизацији и придруживању.

Захвалио се Федерики Могерини и Јоханесу Хахну на подршци коју су пружили БиХ, јер су помогли БиХ да се врати на европски пут, али и исказао радост због њиховог скорог доласка у Босну и Херцеговину.0 КОМЕНТАРА

  1. Питање споразума традиционалне трговине са Хрватском?
    То ће бити једини сигуран договор, остало је маска, ма шта ко причао.
    Хрватска би да настави увозити све у БиХ,да се ми понашамо као да су они још чланови ЦЕФТЕ.
    Најгоре је што ће то лако проћи поред српских и муслиманских политичких издајника који раде за увозне лобије, све ударајући се у српска и муслиманска прса да су браниоци свог народа,односно Републике Српске и БиХ.