Звијезде се најбоље виде из Требиња

Зашто на примјер, развој астрономије у Републици Српској не би био тема дана на Фронталу? Међу ријеткима смо који пратимо домаће астрономе, а овај пут, они се представљају читаоцима. Пише: Миро Илић, в.д. предсједника Требињског астрономског удружења Астрономија је најстарија наука у историји човјечанства и имала је важну улогу у свим цивилизацијама током историје. Данас […]

недеља, 8 јула, 2012 / 07:14

Зашто на примјер, развој астрономије у Републици Српској не би био тема дана на Фронталу? Међу ријеткима смо који пратимо домаће астрономе, а овај пут, они се представљају читаоцима.

Пише: Миро Илић, в.д. предсједника Требињског астрономског удружења

Астрономија је најстарија наука у историји човјечанства и имала је важну улогу у свим цивилизацијама током историје.

Данас астрономске опсерваторије широм свијета располажу најсавременијом опремом која обећава одговоре на многа кључна питања која постављамо о природи космоса који нас окружује. Како настају звијезде и планете, како се галаксије групишу, како еволуирају и каква је структура и облик читавог космоса. Захваљујући савременим телескопима и космичким сондама, астрономија наставља муњевити напредак обогаћујући, готово свакодневно, наше знање неочекиваним открићима.

У развијеним земљама бројна су аматерска астрономска удружења, планетаријуми, јавне и професионалне опсерваторијe. Астрономија је веома честа тема у тамошњим медијима која побуђује велико интересовање, нарочито код дјеце и омладине. Популаризација астрономије је битно порасла и у региону (Србија, Хрватска) гдје су у протеклих 10-15 година основана многа астрономска удружења. Одржавају се школска такмичења и сусрети, учешћа на међународној Астрономској Олимпијади, многа предавања, а све уз подршку државних институција.

Нажалост код нас у Републици Српској и БиХ стање астрономије као и науке уопште доста је лоше. Не постоји ни једна астрономска опсерваторија ни планетаријум. Нема подршке ни схватања од институција власти иако се властодршци на свим нивоима куну у науку као будућност друштва. У БиХ постоје 4 астрономска друштва, два у Републици Српској и два у Федерацији БиХ.

У Републици Српској постоје Требињско астрономско удружење (ТАУ) и Универзитетско астрономско друштво Бања Лука (УАДБЛ). Требињско астрономско удружење је формирано у октобру 2009. године. Та 2009-а година је била проглашена за Међународну годину астрономије која се обиљежавала због великог доприноса астрономије у развоју друштва и културе уопште, а у част напретка коришћења телескопа и астрономских истраживања у односу на прва Галилејева посматрања прије 400 година.

Бањалучко друштво је нешто старије, али је "академског" типа, не ради много на јавној популаризацији и презентацији астрономије путем организованих јавних посматрања. Требињско астрономско удружење има дијаметрално супротан приступ, искључиво ради на организовању јавних посматрања. Тако је у протекле три године организовано више од 20 јавних посматрања за дјецу, омладину и грађане на којима је присуствовало око 2.000 наших суграђана различите животне доби. Огромна већина њих никада раније није била у прилици погледати кроз телескоп. Захваљујући ТАУ, више је Требињаца имало прилику бацити поглед кроз телескоп на небеска тијела, него што су то икада били у прилици грађани у остатку Републике Српске. Крајем 2011. године ТАУ је организовао долазак у Требиње реномираних астро-физичара и мобилног планетаријума из Београда, када је велики број дјеце, омладине и грађана имао прилику присуствовати предавањима и пројекцијама у планетаријуму.

Многи медији од локалних до републичких, државних и регионалних извјештавали су о раду требињских астронома. Ово је показатељ да у нашем друштву, нарочито код дјеце и омладине, постоји велико интересовање за ову најстарију и најљепшу науку. У протеклом периоду од оснивања, ТАУ је по броју објава у медијима било најактивније астрономско удружење у читавом региону. О раду ТАУ можете наћи и на Facebook профилу: http://sr-rs.facebook.com/pages/Требињско-Астрономско-Удружење /158580690841542

Требињски астрономи су урадили пројект мале астрономске опсерваторија, прве у Републици Српској, на атрактивној локацији, на брду Црквина, преуређењем старог Аустро-угарског бункера. Опсерваторија би промовисала Требиње у земљи и иностранству. Представљала би значајан цивилизацијски корак напријед за град као дио научних и културних трендова у модерном свијету. Била би важно мјесто у систему образовања и значајно би унапредила популаризацију науке и ширење знања међу дјецом и народом. Као нови квалитетни научни и културни додатак била би значајно достигнуће за град, а због своје јединствености у ужем региону била би важна туристичка атракција.

На жалост требињски астрономи немају никакву финансијску подршку и разумјевање (како за пројект опсерваторије, тако и свој јавни рад) од локалних и републичких власти иако су у протекле 3 године били најактивније астрономско друштво на читавом Балканском полуострву. Ипак за свој активни рад, признање и подршку су добили из иностранства. Амбасада Руске федерације је 2010. године требињским астрономима поклонила телескоп (лично га уручио Њ.Е. амбасадор РФ), а 2012. године наши Срби исељеници из Торонта (Канада) поклонили су два квалитетна роботизована телескопа. Већи за пројект астрономске опсерваторије, а мањи астрономској секцији гимназије у Требињу коју је ТАУ помогао основати. Ово је прва астрономска секција при некој школској установи у држави.

У једном новинарском чланку био је наслов: Требиње – астрономска престоница Републике Српске. Требиње то данас заиста јесте. То је град у којем сунчаних дана и звијезданих ноћи не недостаје и то је град који има ТАУ, промотера науке у републици и држави чији је рад доказан у јавности и медијима. За чланове ТАУ, најважније је задовољство и смјешак дјеце када по први пут у животу погледају телескопом детаље на Мјесецу, прстенасти планет Сатурн или далека звијездана јата. Када баце поглед у дубину бескрајног космоса кроз којег сви заједно на нашем маленом планету путујемо.