Званично поскупиле комуналије у Бањој Луци

Цијена воде и канализације за грађане Бањалуке од данас ће износити 1,18 КМ по метру кубном, што је за 10 одсто више него до сада, а цијена услуга прикупљања и одвоза отпада из домаћинства износиће 0,138 КМ по метру квадратном стамбеног простора, што је повећање за 20 одсто. Основни разлог за повећање цијена комуналних услуга […]

недеља, март 1, 2015 / 15:03

Цијена воде и канализације за грађане Бањалуке од данас ће износити 1,18 КМ по метру кубном, што је за 10 одсто више него до сада, а цијена услуга прикупљања и одвоза отпада из домаћинства износиће 0,138 КМ по метру квадратном стамбеног простора, што је повећање за 20 одсто.

Основни разлог за повећање цијена комуналних услуга јесу повећање цијена одлагања отпада на депонију, као и поскупљења енергената и услуга репроматеријала, речено је Срни у градској управи.

Из управе града Бањалука наводе да је закључак о повећању цијена комуналних услуга донио градоначелник Слободан Гаврановић, на основу препорука Радне групе за корпоративно управљање, у чијем раду је учествовао и представник Покрета потрошача Републике Српске и анализе надлежног Одјељења за привреду о оправданости захтјева за повећање цијена услуга комуналних предузећа “Водовода” Бањалука и “Чистоће”.

У градској управи напомињу да цијене услуга “Чистоће” нису мијењане од 2005. године, а “Водовода” од 2011. године.

“Анализе надлежног одјељења, између осталог, показале су да Бањалука има најнижу цијену одвоза отпада у Републици Српској, те да више цијене воде и канализације за становништво имају Бијељина 2,60 КМ по метру кубном, Прњавор 1,98 КМ, Приједор 1,57 КМ, Градишка и Дервента по 1,63 КМ, те Српско Сарајево 1,45 КМ по метру кубном”, наводе из градске управе.0 КОМЕНТАРА

 1. Колики дио власништва Чистоће БЛ припада извјесном Каји, новокомпонованом бизнисмену, блиском министру Тегелтији?

  Цијена нафте је рекордно ниска, а чудно је и да се као оправдање наводи повећање цијене одлагања отпада на депонију. Ко је власник депоније. Који је разлог повећана цијене одлагања на депонију? Који је то репроматеријал поскупио? Има ли ко од новинара истраживача или опозиционих политучара да дође до ових одговора? Колика је уопште наплативост услуга Чистоће и Водовода?

  Колики је дуг општина Челинац и Лакташи Водоводу? Да ли се тај губитак покрива из џепа нас који уредно плаћамо?

  СРАМ ВАС БИЛО! Турци су узимали мање.

  x-(

 2. Sto cjepidlacite? Za svijetlu carevinu nista nije tesko dati, a tek za presvijetlog cara!

  Sram vas bilo, spavamo na oba uva, cuvar nad nama strazu cuva, a vi zapeli- skupo ovo, skupo ono.

  Po hitnom postupku usvojiti zakon da svi odreda, naravno, osim presvijetle vlasti, daju dobrovoljno, solidarno po jedan bubreg , a i sto ce nam tolika krv. I o tome treba da razmislimo.

  ZIVJELA NAS CAREVINA!
  ZIVJELO NASE VELICANSTVO!

  Kad ga onako gojnog, pametnog, kulturnog, ofarbanog vidim, dao bi i zivot za njega.

  A, vi cjepidlacite.Bice svega, neka je samo mir, a mira ce biti, dok nas ON cuva.

 3. Чуо сам синоћ оног тупаџију мркоњићког Гаврановића, како исто ко и овај Екс сере као се вода и комуналије морају плаћати и тачка!? Је ли то све до сада било бесплатно? Па као да грађани до сад то нису плаћали па уводиш неки ред тупаџијо?

  Плаћали су и плаћаће, али не тако да им ти уводиш поскупљења кад ти је клинцу ћеиф и ничим разумним та поскупљења не оправдаваш, тупаџијо брдско-планинска?

 4. A, mene jako zabrine, pa se upitam , kako da u nekima poraste do neslucenih visina posast posluha i pohlepe da ne vide one do sebe kako pate, da izgube i poslednje zrno ljudskog.
  Porediti nas sa glavnim gradovima svijeta je besmisleno. Cega , glavni grad? Glavni grad despotije u kojem se ljudi kao i u cijeloj despotiji, bukvalno bore za bioloski opstanak, u kojem je imati posao kao imati svemirski brod.
  Ako i imaju posao, ne racunajuci rezimsku gamad, plate bijedne da bijednije nemogu biti, a kod robovlasnika stignu kad se njemu prohtije.
  Exu, znas li ti kuda vodi tvoja gordost i tvoja bezosjecajnost za patnje vecine oko tebe, znas li da cijenu placaju oni koji nisu krivi sto im je deda bio takav?

 5. И ја сам упратио изјаву оног идиота од градоначелника!
  Онако може изјавити не глуп човјек, него само дрзак и безобразан.

  Није проблем када власт поскупи нешто, подигне цијену режија,комуналија, додатно напрегне народ, па понекад можда и оштријим мјерама наступи, уколико та власт има јасан циљ, програм, визију, план.
  Није народ толико глуп да то неби препознао.

  Овдје нема ничега.
  Овдје има само то да су гусјенице около све обрстиле, једна по једна грана иза њих се суши и сада су кренули на коријен читавог стабла.

  Навукли се на кркање, ждерање, лагодан живот, кредити, станови, аутомобили, путовања…а ничим зарађено. Сада то треба сви да плаћамо.

  Пример-
  1.
  Довели човјека са основном школом буквално из штале и са својих ливада, да коси по бањалучким парковима, дали му плату 1000км, жену запослили као чистачицу у некој школи, 600км. Он подиже кредит и купује ауто 15000км(мало који доктор вози такво). Прангија викендом по свом селу,ждере пиву по славама и држи страначка предавања о издајницима и страним плаћеницима…“вади маст“ честитим људима који се убише од рада.
  Његово имање се држи још коју годину док су му стари родитељи живи и у снази, а после???
  2.
  Електро инжињер са богатим искуством у струци, разноси као курир-поштар по кућама рачуне за комуналије.Други гура колица по бањалучкој пијаци. Наравно, не задуго. Разгулили одавде.

  3.
  РВИ, одрастао уз један велеград, живи у Бањалуци мало мање од 40г.
  30г се активно бавио спортом, донио бањалуци велики број медаља, извео и неколико врсних репрезентативаца РСрпске. На стотине дјеце провео по Европи, о бившој Југи да и не говоримо…,томе истом бањалука каже „НИСИ НАШ“.
  Сијече му струју, воду, пријети пленидбом имовине…хоће га истјерати…куда, гдје!?
  4.,5.6….,
  Ово су само два три примера са дна лествице, није тешко закључити које су онда размере идући ка врху.

  Наравно да ово друштво мора пропасти и треба да пропадне!

 6. Главни град Републике Српске је Сарајево.

  Пустите крају Екса Долића, провокатора који се одушевљава ложењем ватре у 6 ујутро, политичким расправама са пијаним крезубим лолама по славама, Милорадом Додиком! Није му матер одваљивала шамаре кад је требало, па и данас провоцира сиротињу и вади маст људима на рубу егзистенције.

 7. prijedor, 01.03.2015. 21:09:03 [143405]

  Па у заљубљености је срж наших недаћа.

  Ето видите, чим сте препознали лептириће у стомаку, почели сте обожавати исто што и „љубљена“. Сужена вам је свијест, материјално постаје од споредног значаја…

  Исто је и са нашим сународницима… заљубљени у „заштитнике“ ,дали би им све што имају (и што немају). Благонаклоно прихватају ова, и с нестрпљењем очекују нова поскупљења (струја нпр.)

  Али, неко мудар давно закључи да заљубљеност може пријећи у љубав, а може се и охладити као угашен вулкан.
  Извините, али ја ни у једном од ова два случаја нисам за љубав. Нисам фасциниран вулканима, дјелују ми исувише застрашујуће, пријетеће… Гласам за гашење и хлађење.

  П.С.
  Пажљиво чувајте пензију, јер „бијели хљеб“ је укинут!

 8. Јако дрско и безобразно је јучерашње оправдање друга Градоначелника да грађани морају да помогну градским предузећима уколико желе да она функционишу.

  Чистоћа је 30% у власништву града, што значи да није градско предузеће, већ грађани помажу већинском власнику.

  Мој познаник економиста тврди да су и Водовод и Чистоћа у 2014. пословали позитивно и да су подаци доступни на званичној интернет страници БЛ берзе. Чистоћа је означена као CIST-R-A, a Водовод као VOBL-R-A, може се провјерити.

  ПОСТОЈИ ЛИ НОВИНАР У ОВОМ ГРАДУ ДА МОЖЕ, СМИЈЕ ИЛИ ЖЕЛИ МАЛО ДУБЉЕ ОВО ИСТРАЖИТИ? За мене је ово чисто рекетирање грађана у јавно-приватној режији.
  x-(

Оставите одговор