Жуто-плава крпа: Додик се не жали на заставу, већ на процедуру доношења закона о њој

Захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика за оцјену уставности Закона о измјенама и допунама Закона о застави БиХ наћи ће се на пленарној сједници Уставног суда БиХ, која ће почети у сриједу 15.07.2021. године, најављено је из овог суда.

среда, 14 јула, 2021 / 11:26

Додик је 7. новембра 2019. године поднио апелацију Уставном суду БиХ са захтјевом за оцјену уставности Закона о измјенама и допунама Закона о застави БиХ.

У свом захтјеву Додик не спори изглед и облик заставе, нити било коју одредбу Закона о застави, већ су му спорне процедуре приликом доношења измјена и допуна Закона о застави из 2004. године када су оне усвојене без потврде Предсједништва БиХ.

У саопштењу се појашњава да се у захтјеву наводи да је Парламентарна скупштина БиХ 2004. године усвојила Закон о измјенама и допунама Закона о застави БиХ, али да он није потврђен од Предсједништва БиХ, из чега произилази да није у складу са Уставом БиХ, односно да приликом његовог доношења није испоштована Уставом прописана процедура из цитираног члана један став шест Устава БиХ.

"Имајући у виду наведено, све мијењане и допуњаване одредбе Закона из 2004. године нису у складу са Уставом БиХ зато што текст усвојен од Парламентарне скупштине БиХ није на снази јер није потврђен од Предсједништва БиХ. Слиједом наведеног, тражим да Уставни суд БиХ спроведе поступак оцјене уставности Закона о измјенама и допунама Закона о застави БиХ /Службени гласник БиХ број 23/04/, који није усвојен у складу са чланом 1.6. Устава БиХ, што даље подразумијева да измјене Закона из 2004. године нису усвојене", наведено је у захтјеву српског члана Предсједништва БиХ.

У захтјеву се наводи и да се одредбе које се налазе у неуставном Закону о измјенама и допунама Закона о застави БиХ односе на одређивање локација на којима се истиче застава БиХ, као и на новчане казне због њеног неистицања.

Српски члан Предсједништва предложио је Уставном суду БиХ да сходно Уставу и Правилима Уставног суда БиХ донесе одлуку према којој наведени Закон није у сагласности са чланом један став шест Устава БиХ због чега се исти укида и његове укинуте одредбе престају да важе, те да се наложи Парламентарној скупштини БиХ да наредног дана од дана објављивања одлуке покрене процедуру којим ће Закон бити усклађен са Уставом БиХ.

На сједници Уставног суда наћи ће се и захтјев 24 члана Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за рјешавање спора између БиХ и Републике Српске.

Регистрар Уставног суда БиХ Звонко Мијан потврдио је Срни да се овај захтјев 24 посланика из парламента БиХ односи на одлуке, уговоре и рјешења која је донијела Влада Републике Српске за концесије за изградњу хидроелектрана на ријеци Дрини.

На дводневној сједници наћи ће се и друге апелације, меморандуми о преиспитивању одлука Уставног суда БиХ, као и остала питања из надлежности Уставног суда БиХ.

Почетак сједнице Уставног суда БиХ заказан је за сутра у 10.00 часова.