Зукорлић и Церић основали себи Академију

У Новом Пазару, на Интернационалном универзиту, данас је одржана Оснивачка скупштина Бошњачке академије наука и умјетности (БАНУ) која ће имати 21 члана. За предсједника Академије, која ће имати двојно сједиште у Новом Пазару и Сарајеву изабран је Ферид Мухић, доктор филозофије из Скопља. Чланови БАНУ су и главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић, […]

четвртак, 9 јуна, 2011 / 19:47

У Новом Пазару, на Интернационалном универзиту, данас је одржана Оснивачка скупштина Бошњачке академије наука и умјетности (БАНУ) која ће имати 21 члана.

За предсједника Академије, која ће имати двојно сједиште у Новом Пазару и Сарајеву изабран је Ферид Мухић, доктор филозофије из Скопља.

Чланови БАНУ су и главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић, реис ул улема Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић, филозоф Мухамед Филиповић, књижевник Неџад Ибришимовић, лингвиста Џевад Јахић…

На списку 21 академика је члан ратног Предсједништва Босне и Херцеговине Ејуп Ганић, по занимању технолог. Србија је за Ганићем расписала међународну потјеницу преко Интерпола, те се академик/технолог Ганић оснивачкој сједници обратио само писмом подршке.

Биће пута и сарадње

Предсједник БАНУ Ферид Мухић рекао је да ће новооснована академија сарађивати са свима, који то буду жељели.

Реису-л-улема др. Мустафа Церић, који је изабран за предсједника Сената Академије, рекао је да ће она ускоро бити инаугурисана и у Сарајеву, а потом промовисана и у Скопју, Загребу, Чикагу, Сиднеју, Ослу…

Реис Церић је истакао да се залаже за сарадњу са свима који покажу интересовање, али да ће се снага БАНУ мјерити и по томе ко ће је оспоравати и нападати у штампи.

Зукорлић је најавио да ће инаугурациона скупштина бити одржана за неколико седмица у Сарајеву, у свим градовима некадашње СФРЈ и широм свијета.

Муфтија је поручио да је „БАНУ најбитнији стуб опстанка бошњачког народа” и да он лично осјећа дубоку потребу да, како је рекао, захвли свевишњем Створитељу који је немогуће учинио могућим.

Сан и јава Муамерова

„Моји лични снови прерастају у јаву” рекао је Зукорлић више пута прекидан аплаузима. Зукорлић, који је изабран за генералног секретара Академије, је рекао да је част утемељивача БАНУ понио данас 21 члан и то је како је рекао „први саф” (ред) бошњачког знања, умијећа, умјетности, а то, додао је, значи бошњачке снаге.

Он је изразио задовољство избором Ферида Мухића за предсједника БАНУ, али је додао да не може, а да не спомене и друге чланове међу којима Ејупа Ганића који, како је рекао, из оправданих разлога није могао да дође.

„Сви ови наши снови национални, људски грађански и морални, а прије свега научни и уметнички са Мухићем на челу постају јава. Нека вам је са срећом та нова страница”поручио је муфтија.

Церић и предсједник БАНУ

Церић је рекао да је ова оснивачка скупштина важна зато што ће омогућити Бошњацима да сами уче оне који ће их, како је рекао, учити.

„Према томе, оснивање Академије није мали догађај, не само за нас него и за њих. Ово је порука и њима и Европи да смо ми смо народ који има сјећање геноцида и да због тога кроз институције, које ћемо наставити да градимо, хоћемо мјесто невладиног удружења или организције која ће пратити шта ко каже о нама у Савјету безбједности и Скупштини УН, а посебно шта говоре Београд и Загреб, Брисел или било која дестинација јер су откривене њихове лажи”, навео је Церић.

Церићеви наши и њихови

Врховни поглавар муслимана у БиХ је рекао да су откривањем тих лажи Бошњаци схватили колико су живјели у мраку.

„Ми вјерујемо свим људима добре воље, али имамо право да сумњамо у свакога после свега што нам се догодило”, рекао је Церић позивајући Бошњаке да упамте дан када је тај народ подигао свој глас „данас овде у Новом Пазару”.

„Ми имамо нас, упамтите Бошњаци и нећемо платити цијену за наш опстанак крвљу, већ хоћемо да наш опстанк буде гарантован науком, умијећем, да живимо у миру са свим људима добре воље”, рекао је Церић.

Позивајући се на изјаву предсjедника Србије који је у Бриселу рекао да брине за Хрвате у БиХ, Церић је рекао да Борис Тадић „не мора да брине за Хрвате у БиХ, нека брине за своје грађане, овде у Санџаку”.

Он је, како је рекао, комшијама Хрватима поручио да може свако да их брани, само да не дозволе да их брани Тадић.0 КОМЕНТАРА

 1. Zukorlic je Srpski Milorad Dodik.

  Okupio oko sebe masu bosnjaka i prodaje im price o jacanju polozaja bosnjacke zajednice, veca autonomija, cak je i spominjao refrendum (posto je to ovdje poluarno)… nakon sto shvati narod da covjek samo sebe provira i bogati se procice ko Dodik u RS kojem narod sve vise okrece ledja i kojeg ceka sudbina Ive Sanadera…

  Od takvih prica nema nista.. bar ne za narod

 2. Zukorlic je legalno izabrani predstavnik Srbijanskih Muslimana,koji ima veliku popularnost u narodu.
  Tog covjeka treba podrzati i moralno i finansijski da uspije u svojim nastojanjima da ostvari pravo i vjekovne teznje Sandzackih Muslimana.
  Drago mi je da je Ceric nasao za shodno da izrazi podrsku BiH Muslimana Sandzackom pitanju.
  Svaka ptica svome jatu leti i tako i treba da bude.
  Smatram da Srbija potpuno neosnovano ugnjetava Sandzaklije.
  Takodje podrzavam smanjenje nameta na Pazarske farmerice.