Зубари у Фочи: Прилично смо крезави, а 100 стоматолога чека на посао

Међународни конгрес доктора стоматологије окупио је данас на Медицинском факултету у Фочи око стотину стоматолога из земаља региона, а предавачи су професори са стоматолошких и медицинских факултета из Београда, Скопља, Бањалуке и Фоче.

субота, 13 октобра, 2018 / 12:10

Помоћник декана Медицинског факултета за одсјек стоматологије Никола Стојановић каже да је претходних осам година у Фочи одржаван симпозијум, а да је ове године љествица подигнута, па је први пут организован конгрес на којем је заступљено 47 стручних радова.

"Одлучили смо да као факултет тежимо конгресу, презентацији радова гдје све колеге, не само са факултета, већ и из приватне праксе, могу да пријаве рад, да презентују неки свој случај и своја искуства из амбуланте", каже Стојановић.

Продекан за науку Стоматолошког факултета у Београду Ивана Радовић каже да је веома значајно да се стоматолози у региону повезују и размјењују знања и искуства.

"Једни од других можемо много да научимо, да се упознамо и остваримо могућности за сарадњу из које сви добијамо. Стоматалогија напредује изузетно брзо и постаје све интересантнија за свакодневни рад", каже Радовићева.

Она је на конгресу говорила о савременим материјалима, композитима и адхезивима у лијечењу зуба.

"Материјали су све квалитетнији, дуготрајнији и једноставнији за употребу. За дечју стоматологију је посебно важно што је сада третман бржи и на радост деце пријатнији, а знамо да у раду са најмлађим пацијентима сваки минут значи", навела је Радовићева.

Сања Гњато са стоматолошког одсјека Медицинског факултета из Бањалуке, која је један од предавача на конгресу, каже да се Српска, нажалост, не може похвалити добрим стањем оралног здравља становника.

"Најважнија је превенција од најранијег узраста и томе се мора дати већи значај, да не бисмо имали као сада случајеве да дјеца у школском узрасту морају да ваде шестице чим их добију. Потребно је апеловати на ширу заједницу да се спроводи превенција", рекла је Гњато.

Предсједник Коморе доктора стоматологије Републике Српске Младен Мишељић нада се да ће ускоро почети отварање стоматолошких амбуланти у школама.

"То је врло битно да би се утицало на превентиву, да не буде да стоматалози раде само интервентну стоматологију", каже Мишељић, који присуствује конгресу у Фочи.

Он наводи да је тренутно у Српској око 1.500 лиценцираних стоматолога, од којих је нешто више од 100 без посла, те да је неопходан бољи однос Фонда здравственог осигурања према приватном сектору.

"Само приватне стоматолошке ординације немају уговор са Фондом, а све друге – гинеколози, интернисти и остали имају ту привилегију. Надам се да ће у неком наредном периоду Фонд правити уговоре са приватним стоматолошким ординацијама, тако да ће се и ту појавити простор за запошљавање младих доктора стоматологије", рекао је Мишељић.

Међународни конгрес на Медицинском факултету у Фочи организован је поводом 25 година постојања овог факултета.