Зоран Јанковић: Развластимо их, и ето боље Српске

Сублимираћу вам, у свега пар реченица, оно о чему пишем(о) годинама:

среда, децембар 14, 2011 / 07:55

Извор свих зала у РС и БиХ је необуздана, безобзирна и безобразна политократија. Наши политичари „образа немају, а гузици се не боје“. Како власт тако и опозиција.

Годинама спроводе незапамћену самовољу према властитом становништву. Нису они изабрани да би заступали интересе Америке и међународне заједнице, своје странке и њених функционера, страних и домаћих бизнисмена, крупног и ситног капитала, него наше интересе. Ми смо ти који им дајемо власт у руке. Изборима. Ми смо позвани и да им је одузмемо. И изборима и без избора.

Јер њима је, тренутно, довољно само да се „ушлихтају“ међународној заједници, тј. Америци, и онда са нама могу радити шта год хоће. На сцени је не капитализам, не феудализам, него (само мало) софистицираније робовласништво. То је проблем број један свих наши живота!

Да би се ово промијенило политичари се морају развластити. Под хитно. Више од 90% власти мора им се одузети, јер су је злоупотријебили, на штету властитог народа. Њихова улога мора се свести на пуко администрирање (администрирати, у слободној интерпретацији значи – служити), власт вратити народу, а од занимања „политичар“, законским рјешењима, направити једно од нејнеатрактивнијих у БиХ. И осредње плаћених.

Главу на пањ стављам за тврдњу да би проценат развлашћивања узурпатора-политичара био директно пропорционалан проценту пада криминала и корупције, а обрнуто пропорционалан сиромаштву/богатству грађана. Једноставније: за сваки проценат умањења власти политичара опао би проценат криминала и корупције, а порастао стандард становништва.

Међутим нисам за револуцију, него за еволуцију. За ненасилан сам али за корјенит отпор.

Прва мјера која би морала бити предузета јесте – грађанску непослушност. То је природно право сваког човјека и, још у антици, сматрано је основом позитивног права. Једноставније – није незаконито.

Конкретан начин на који би то било реализовано јесте престанак плаћања свих обавеза према држави. Није ово ништа ново ни опасно, али је изузетно ефикасно. Пишем ово без имало страха за посљедице. Ако не плаћамо порез, струју, комуналије, не региструјемо возила… тиме ћемо политичаре оставити без оружја које им даје моћ над нама – без пара. Јер апсурд је да им наше паре дају моћ помоћу које управљају нама; ми им дајемо у руке оружје којим „пуцају“ по нама. Голоруки би били јадни и кукавни, какви и сада јесу. Само да им није наших пара. Наших и кредитних.

Задуживање државе (тј. њено гурање у окове ропства и то не садашње него и свих будућих генерација) мора одмах бити заустављено. Одмах! Задуживање се мора уврстити у Кривични закон као кривично дјело – издаје, уз прописивање драконских казни за починиоце.

Имам визију и идеју о низу веома конкретних приједлога законских рјешења за која сам сигуран да би се ријешио велики дио наших проблема. Не њихових, него наших. Јер они немају проблема, а сви наши проблеми могу се сажети у један: проблем – политика и политичари. Али шта да радим са овим идејама и приједлозима?

“ А ја што ћу, али са киме ћу ?
Мало руках, малена и снага,
једна сламка међу вихорове,
сирак тужни без игђе икога…
Моје племе сном мртвијем спава,
суза моја нема родитеља,
нада мном је небо затворено,
не прима ми плача ни молитве;
у ад ми се свијет претворио,
а сви људи паклени духови.

Црни дане, а црна судбино !
О кукавно Српство угашено,
зла наџивјех твоја сваколика,
а с најгорим хоћу да се борим !“0 КОМЕНТАРА

 1. Наравно, еволуција, а не револуција. Нисам за грађанску непослушност, већ за легално смјењивање власти на изборима стварањем здраве алтернативе. Само да се удруже у један Покрет за бољу Српску поштени и интелигентни људи попут овог:

  http://www.youtube.com/watch?v=BjlE301USLg&feature=share

 2. Ti Dražene stvarno misliš da se vlast može smijeniti legalno na izborima stvaranjem zdrave alternative? Tkivo RS je toliko oboljelo da je nemoguće ozdravljenje bez otstranjenja najzaraženijega dijela tkiva. Kao kada imamo jabuku koja je uveliko trula, a djeca su gladna i moramo im dati da pojedu onaj komadić koji nije zahvaćen procesom trulenja. Naravno da ćemo svu gnjilež zasjeći nožem i baciti u kantu za smeće, a ono malo zdrave jabuke dati djeci. Ako bi sačekali još malo djeca ne bi dobila ništa, a jabuka bi sagnjila sva i opet bi bila za baciti.
  E, sada, da li da spašavamo ono malo što je ostalo, ili da sačekamo još malo i da sve ode bestraga? Ja nemam dilemu, djeca su gladna .

 3. Prijedor, Dražen je u pravu. Ne možemo ništa rušiti i ponovo graditi, prebroj u zadnjih 100 godina koliko puta smo krenuli od 0 i stigli na 0, jer kada zakrpimo prethodno rušenje, ne ostane nam ništa od ekonomije, pa onda od bijesa lupamo, sve što nam stoji na putu. Evolucija, mladi na izborima, na listama, na biračkim mjestima, ne da penzioneri vode glavnu riječ. Nove snage, novi birači, ne frustrirani ljudi, borci kojima je to jedino životno dostignuće, nego upravo suprotno. Nama trebaju šareni leptiri i ptice koje hoće da lete i pjevaju, a ne izlizana lica i propali koncepti. Vjeruj mi prijatelju da je svaki koncept rušenja koncept propasti. 😉

 4. Нажалост наш народ нема још чипован програм у мозгу да су избори полуга којом се управља њиховим животима, а не само пружање подршке неком на власти.

  Можда због дугог периода битисања нашег народа ван система владања у османско доба хајдучија и одметништво су касније промјењени за систем „низ длаку“ са властима, толико да су баш Срби били најоданији диктатору брозу иако је проводио изразито антисрпску политику, касније Милошевићу, сад ево тамо тадићу овдје додику, само нек је диктаторчић народ пресрећан, а како се живи, па то је друга прича.

  У Словенији већина гласала против Јанше па макар и за Србина Јанковића, али ето и то је доказ да је избор у твојим рукама, ако укључиш мозак прије него заокружиш нешто, овдје за тако нешто нема шансе, не што се пита а шта то тај други нуди, него једноставно да казниш оног што ти је обећао све, и све ти узео, а донио ништа.

 5. Sve pohvale autoru teksta.Lično mislim da evolucija neće donijeti pozitivne promjene.Treba pokrenuti sve moguće mehanizme da dođe do vanrednih izbora na svim nivoima.Jednostavno pokušati da se na demokratski način spasi što se spasiti da.Ne treba biti iluzionista i smatrati da će na taj način sigurno doći do promjene vlasti.Vredi pokušati.Animirati što više onih koji do sada nisu izlazili na izbore da izađu.Njihov neizlazak je glas za vladajuću oligarhiju.Takođe treba računati da će ovi na vlasti dobiti svoje glasove od onih koje su oni uhljebili,kao i od članova njihovih porodica koji nije zanemariv.Ako i pored svega oni koji vladaju pobijede na izborima,što nije nemoguće,onda nam spasa nema.Da znamo da nismo bolje ni zaslužili.Nadam se da neće tako biti.

 6. Србија је у сличном, само ЈОШ ГОРЕМ стању – у процесу разградње државе! Али проблем је исти:
  Како цивилизовано, без крви, конструктивно и мирно извршити смјену власти и умјесто саможиве и штеточинске партиократије, довести просвећену и национално корисну власт? А имају онако килаву „опозицију“ + један заиста феноменалан породични и ПРОСВИЈЕЋЕН покрет – ДВЕРИ! Ми овдје немамо тако агресивне и деструктивне притиске на државу, наиме, мало су попустили али зато немамо ни ДВЕРИ!

 7. Pannteru, s tobom se slažem , pogotovo što se tiče novih lica, dabome i mladih, što opet nije garancija da neće doći mazalice i dronjci. I, ne govorim o rušanju, ali i ne očekujem da će na izborima doći pod ovakvim uslovima, kada je sve u bezčasnoprljavim rukama do ikakvih promijena. Izbori su najčešće šarena laža , a do izbora treba im izbiti mnogo toga iz ruku. Prije svega: naći način da se ne smije više zaduživati, kriminalce pohapsiti i oduzeti im svu imovinu.

 8. Jedna vijest iz okruzenja – doduse malo sireg.
  Svaka slicnost sa Pavlovic ili Bobar bankom je slucajna:

  Jedan privatni kredit vrijedan više od pola miliona eura dovodi njemačkog predsjednika Christiana Wulffa pod pritisak. Pri tome se postavlja pitanje da li je Wulff prešutio istinu.

  Za Ured njemačkog predsjednika stvar je jasna: Christian Wulff je, u vrijeme dok je bio premijer pokrajine Niedersachsen, prije tri godine od jedne bogate prijateljice posudio 500 000 eura za kupovinu kuće. Taj privatni kredit je podrazumijevao plaćanje četiti posto kamata i redovnu isplatu. „Već nakon 16 mjeseci Wulff je uzeo drugi kredit od banke da bi mogao isplatiti prvobitni,“ saopćio je predsjednikov glasnogovornik Olaf Glaeseker. Samo: Bogata prijateljica je supruga poduzetnika Egona Geerkensa. Wulff je u Parlamentu pokrajine Niedersachsen na pitanje Zelenih odgovorio da nema nikakve poslovne veze sa Geerkensom. Glasnogovornik predsjednikovog Ureda kaže da je i ovaj odgovor bio „korektan“. Ipak opozicija je razočarana. Šef Kluba poslanika Zelenih u Parlamentu Niedersachsena Stefan Wenzel kaže da je Wulffovo tumačenje u Parlamentu bilo proračunato: „On je zatajio istinu o privatnom kreditu i nije to dovoljno objasnio u Parlamentu. Prešutio je istinu, bez da je direktno slagao.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *