Зоран Б. Јанковић: Или ћемо се сви договорити, или ћемо сви нестати

Развојни пут сваког босанског политичара, био он месар, шофер, правник, доктор или новинар, започиње увјерењем како се политиком може бавити било ко, те се он (босански политичар) као такав осјећа позван да тумачи опште добро и практикује јавно политичко дјеловање.

четвртак, 6 фебруара, 2020 / 14:18

Сама еволуција или дегенерација босанског политичара нема везе са познавањем суштине политике, њених пракси, идеолошких поставки и најбитнијих политичких категорија, већ само са задовољењем личних потреба, биле оне материјалне или духовне, социјално-психолошке природе.

У таквим оквирима, политика престаје бити „вођење државе, државних послова или могућност (потенцијал) остваривања друштвених промјена“, те се претвара у манипулацију.

У савременим демократским околностима, које најмање имају везе са идеалтипском демократијом јер су се кратолошка ишчашења у пар задњих деценија мултиплицирала, број интересних група, центара моћи и спектар њихових интересовања надилази способности и људи школованих искључиво за горе поменуту државну и политику општег добра, а камо ли разних волунтариста, сањара или утописта.

Наведено не значи да политици не требају нове идеје, али се у босанскохерцеговачкој стварности та жеља за промјеном претворила у сталну рециклажу националистичких идеја умотаних у лажни вео цивилизацијских достигнућа. Безброј је примјера таквих лијево десних и обрнутих трансформација на свим странама.

У таквим околностима етнички или мимикрирани државноетнички национализам, као једна од болести ексклузивитета, постаје начин живота и трајни шум на линији разумјевања перспективе. Немогуће је куративно ријешити на индивидуалној основи српски, бошњачки или хрватски национализам.

Зато је амерички мозак успоставио консоцијацијски Дејтонски устав као једини могући пут, јер ћемо се сви договорити, или ћемо сви нестати.

Има неке правде у томе.11 КОМЕНТАРА

 1. Идеја да би Југословенство поново требало да заживи у БиХ-а је апсурд! Године иза нас су нам доказ да овај вилајет звани држава БиХ-а није ништа друго него још једна замка у коју нас гурају са муслиманима и католицима (који нам годинама доказују колико су им Срби, православци драги)! Ова “држава” је све само то није! Зато и треба да престане, да се одржава у животу и на апаратима! Овде ко год мисли да иста треба да заживи или је глуп или је манипулатор!

 2. Вријеме је лијек за све, видјећемо.

  Да успут искористим прилику да набијем на курац ону будалетину Рајка Васића,да га набијем на курац за више пута испољену мржњу прем Српском Сарајеву, посебно Палама.

  Није му први пут,али говно данас написа на твитеру како је он извукао и шуме-Пала СРНУ.

  Стварно човјек има луцидних ствари, у много чему се слажем са његовим ставовима, али човјек је кретен, па му јеби матер.

  Неки курац има аверзију према свим сарајлијама, ваљда му остало од пријератне инфериорнисти,није гузило, није пило, увијек крештало, подсјећа ме много на Вукановића, јебига кад си провинцијалац, можеш се школовати у Београду, можеш цијели свијет обићи,сва блага имати,можеш бити бритка пера, али за праве шанере остајеш папак и тачка.

 3. Идеја добра, чланак добро започет и усклађен са идејом, онда се аутор погуби… Штета, могао је бити текст за вишеструко читање и размишљање.

 4. „Свако има право на другачије мишљење а ја ћу увијек бранити своје право да ме боликурац за њега.“ – Рајкан

 5. „Ако слобода ишта значи онда значи право да људи кажу оно што не желе чути“ (Џорџ Орвел).

  пише: Слободан Васковић

  1.
  Живимо сурово време за које се чини да нема алтернативе; Силом су учествовали у паралелној фејкстварности створену вулгарном нападу и разарању институције на свим нивоима; Сатирање Друштва у цјелини; Његовим претварањем у отровни муљ.

  2
  Арбитри / Узурпатори који дефинишу нашу земљу несретну стварност немилосрднији су него икад.

  3.
  Свака лаж, испаљена из командног центра Логора, проглашава се догмом; И најбенигнија истина у том гулагу је јерес, због чега се завршава на ломачи сложеној од најморбиднијих дисквалификација; За почетак.

  4.
  Свако узнемиравање психопатолошког Режима, (загријавање у свему најгорем што се може замислити), објављивање и најмање истина о њима, у недељу, повлачи читалац ланац осветника из редова примитиваца, незналица и некомпетентних, али насилних слуга „арбитара“, који, добро одржавајући, брзо реагујући ударајући на јеретике, са само једним успехом – својим потпуним уништењем.

  5.
  Слуге су позиције стекли полтронисањем, јасно изражен спремност на свако зло, његова чињеница у континуитету.

  6
  Интелектуални кастрирани Арбитри и подређене им менталне гнусобе-чувари фејкстварности, користе се најприземније, најмалициозније, најбруталније методе како се обрађују са сваким ко се усваја власнике Феуда узнемирити истином у њиховој мрачној паралелној фејкстварности, силом наметнутним као што је.

  7.
  Истина је њихов највећи непријатељ, извориште неконтролисаних страхова које затвара, сада већ, неконтролисаним насиљем.

  8
  Зато, ко бог не прихваћа наметнуту фејкстварност његова лична стварност постаје најсуровији Логор у којој је изложена свака врста опасности, напада, пакости, подметања, насиља и у коме живот не вриједи ништа.

  9.
  Свако ко укаже на стварно стање брзине светлости стиже у врх листе за одстрел.

  10.
  Сезона лова не престаје; Систематична је, свакодневна, детаљна, убитачна.

  11.
  Као противуслугу за послушност, Арбитри / Узурпатори који дефинишу нашу земљу несретну стварност, голо „мирно и сигурно ропство“!

  Прихватање њихових понуда је пристанак и на њихове злочине; Саучесништво у сопственом сатирању до коначног нестанка.

  12.
  Ма колико сурово време било алтернатива увек постоји.

 6. Гњурац, пратиш ли ово Мирсино самохвалисање да је он натјерао Додика да блокира бх-институције?

  Спрчим му хануму, а како себе није могао наћерати годину дана на исто?

  А тада је то било много повољније.

 7. Симо,

  што мене питаш те глупости?

  Далеко је Лазаревић од полтиканства, значи, ја сам национално одговорни хуманиста, човјек који ни у једном сегменту живота и рада није учествовао у поразима и понижењу српског народа, нити сам било којим потезом као обичан човјек, или као политичар правио непријатеље српском роду.

  Значи, нисам учествовао у поразима Републике Српске задњих деценија, све као официр, привредник, волонтер и хуманиста, те задњих десетак година као национално одговоран политичар, ПОНОСАН СРБИН са визијом, идејом, јасном идеологијом и програмом, напротив.

  Гдје год сам се ја као као остварен човјек питао, ту се сложно радило и градило, национално одговорно размишљало и било јако сензибилно према другим и другачијим.

  На кољенима смо Симо, распадамо се по свим шавовима, (не) намјерно смо од стране недорасле и недостојне „српске политичке елите“(част појединцима) уведени у фазу када високи представник не мора да доноси одлуке штетне по српски народ и Републику Српску.

  Увучени смо (не) свјесно у игру правних заврзлама преко недејтонског Уставног Суда БиХ, сад кушамо чорбу коју су недостојни и недорасли у српској политици закували.

  Прије пар година сам писао да је вријеме да се подвуче ЦРТА, о чему сам писао имате на Фронталу РС, наравно, ништа од тих супер национално одговорних приједлога није прихватила ни власт, ни опозиција.

  Када су завршени скарадни избори 2018 године, предлагао сам хитно конституисање свих институција,предлагао формирање стручне и програмске владе, све са 2/3 скупштинском већином у НСРС, наравно, не куповином недостојних посланика.

  Истовремено сам предлагао да се у Сарајеву прихвате сви мандати и ту стане,односно, да се не приступи састављању Савјета министара све док се не утврди јасна стратегија по питању односа са федералцима и странцима, те да се елитни преговарачки тим прихвати посла у име српског народа и Реопублике Српске по питању свих будућих односа у дејтонској БиХ.

  Нажалост, поново мој и приједлог ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ није прихваћен.

  Када је после десет мјесеци све отишло предалеко, национално одговорни ЗЕЛЕНИ су почетком септембра су предложили СВЕСРСПКИ САБОР РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

  Предложили смо да се тамо окупи све што вриједи у српском народу у Републици Српској, да се добро припреми САБОР и одржи најдаље до краја октобра 2019 године.

  Да се на САБОРУ донесе ДЕКЛАРАЦИЈА,односно, јасна стратегија РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЗА 21 ВИЈЕК, те да она буде обавезујућа за све изабране и именоване српске представнике.

  Приједлог ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ је отишао службеном поштом на све адресе,
  од ПРЕДСЈЕДНИКА СРПСКЕ, АНУРСА, СЕНАТА, ВЛАДЕ, ЦРКВЕ, ПОЛИТИЧКИХ ПАРТИЈА, ДО УДРУЖЕЊА ОД ПОСЕБНОГ ДРУШТВЕНОГ ИНТЕРЕСА.

  У разговорима са мном, огромна већина се сагласила да је то рјешење,поготово интелигенција, црква и удружења грађана, те неке партије.

  Нажалост, неки су пристали, неки због партијских и личних интереса нису, елем, пропаде прошле године последња прилика да будемо паметни.

  Умјесто САБОРА, власт одржа политикантску и скарадну сједницу НСРС, сједницу против које су једино били ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ, доказ, саопштење за јавност објављено на Фронталу РС прије скупштине.

  После тога дође паралелно до формирања некомлетног СМ и ПРОГРАМА РЕФОРМИ, данас до одузимања 20.000-40.000 хектара најплоднијег земљишта Републици Српској,по ПЛАТФОРМИ долази до одузимања војне имовине, доћи ће до…………

  Видиш, могли су се годинама ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ и Лазаревић искористити у корист општег добра, могао се Фронтал РС искористити да се УСАБОРИМО, све без тензија, без свађе, без разарања политичких партија, без………………………………………

  Овако,остаје политиканство, сујета и политички егзибиционизам, наравно, све до скорог дешавања народа, тада нека нам је свима Бог на помоћи, тачка.

 8. Никола,некако са овом одлуком Уставног суда БиХ о којој се прича (која ми и није јасна јер нисам читао ништа нити ме занима али знам да је добра за Српски народ на лијевој обали Дрине) на Фронталу се појавио текст о ГМО.
  Ко може сијати ГМО сјеме у Републици Српској,одговор је Миле БОГ и по његовом налогу и покровитељством Шеширџија & Компанија.
  Спашени смо уколико је заиста та површина пољопривредне земље спашена од књижења на уже чланове породице и пар подобних папака из Лакташа,Градишке,Доњег Жабара и Бијељине.

  Пусти Симу и његове приче о Мирсаду,јеси ли пратио Сузану и њен рад.
  Осим што ми дјелује да је сконтала да је профулала живот и каријеру избор госта и тема су само за плакање.
  Лик који највише личи на управника затвора у Шошенку нуди блесавим и обесправљеним робовима слободу. Херој компензационих мандата и сигурних листа прича о својим промашајима. Остаје само питање ко је и докле стигао на путу спаса као Енди Дуфрен.
  Вода расте сваки дан, стварно стање је лажирано јер је тајна да се канализација излила и дошла до врха ђеризлука. Управник се неће рокнути до самога краја,зато немој губити снагу на покушајима општег спасења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *