Зоран Јанковић: Американци ће се начекати да побиједе

Стари Збигњев Бжежински је хвалисавац који је нехотице подучио Русе да буду као Амери, док Амери због носталгије за једном самољубном декадом униполарности заборављају лекције и срљају.

уторак, 1 септембра, 2020 / 15:20

Но добра ствар и за једне и за друге је што штета углавном остаје на локалном терену. Кренемо ли од Кореје, Вијетнама, Афганистана, преко Африке и Суеца, до арапских прољећа и сиријско-украјинских паралела, ова најновија игра "жртвовања" топа у Бјелорусији како би се узјахао коњ у Црној Гори је типична бриљантна геополитичка побједа какву Руси већ пет, шест година односе над ујка Семом.

Одговор није само у непоштовању знања, стратегија и планирања, одговор је у корпоративној похлепи која навикнута на глобализцијске приходе саботира властиту државу – игра за профит не марећи за руске добитке.

Одмах да напоменем како смо ми (колатерални дио још неувезаног Римланда) само посматрачи, са безначајним утицајем на ток игре.
Културни обрасци и системи вриједности унутар подељених и неопредјељених су предмет сталне офанзиве и мека моћ се прелива из подручја до подручја са једне стране на другу страну.

Овај специјални рат изискује много планирања и интелектуалних ресурса, спуштање на ниво вјеровања, симпатија, религије или историјских сјећања, но и даље је много јефтинији од употребе тврде, просте војне моћи.

И баш су на том пољу Руси највише напредовали, савладали технологију, медије и манипулацију у левелу америчког познавања истих вјештина. И као што су национализам и религија кориштени за рушење Источног блока или постблоковских непослушних држава, данас се истим моделом користе Руси у поткопавању скупа вриједности које дијеле земље чланице "Западног свијета", плус надодају и наглашавају сва ишчашења која демократија производи на свом терену.

Амери се бране инструментом људских права и корупцијским малверзацијама локалних диктатора, но на њихову жалост управо горе поменути глобализацијски профитери у свом портфељу гаје најгоре аутократе у америчком дворишту.

Препознајете Лукашенка или Ђукановића?

Обзиром на тренутни састав тимова на терену, те јачање Кине и још неких држава, Амери ће се начекати побједе. Мислим, могу у међувремену удавити Србе, Црногорце, могу подвалити Бошњацима, Албанцима или Македонцима, ми смо и онако битнији Русима него сами себи.