Золак: Правилник би умањио цијене лијекова за више од 100 милиона КМ

Вршилац дужности директора Агенције за лијекове БиХ Александар Золак изјавио је данас да у БиХ мора бити умањења цијена лијекова и да би доношењем правилника о цијенама била остварена уштеда више од 100 милиона КМ. "Правилник о цијенама лијекова је у процедури, а видјећу шта је потребно промијенити у овом документу да би што прије […]

недеља, 17 јануара, 2016 / 14:09

Вршилац дужности директора Агенције за лијекове БиХ Александар Золак изјавио је данас да у БиХ мора бити умањења цијена лијекова и да би доношењем правилника о цијенама била остварена уштеда више од 100 милиона КМ.

"Правилник о цијенама лијекова је у процедури, а видјећу шта је потребно промијенити у овом документу да би што прије био усвојен. Тржиште лијекова у БиХ мора бити уређено боље него до сада", рекао је новинарима Золак, који је и члан ПДП-а.

Он је навео да би овај правилник требало да буде усвојен до 1. марта ове године.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић истакао је да Золак има пуну подршку ове партије да максимално ради на уређењу тржишта лијекова у БиХ, односно умањењу њихове цијене.

"У БиХ имамо највише цијене лијекова у односу на државе овог региона. Основни задатак Золака мора бити умањење цијена лијекова да би се помогло грађанима који их купују", рекао је Бореновић и додао да Золак више неће бити одборник ПДП-а у Скупштини града Бањалука.

Говорећи о подношењу апликације за чланство БиХ у ЕУ, Бореновић је рекао да ће бити добро уколико буде поднесена до краја овог мјесеца.

"То је само фаза у процесу приступања БиХ ЕУ. Да ли ће апликација бити поднесена у јануару ове године или неки други мјесец није толико битно, колико опредјељење да БиХ иде у правцу европских интеграција", каже Бореновић.

Кометаришући хапшење припадника Специјалне полиције Републике Српске због пљачке новца, Бореновић је поновио да је то било недопустиво и да би Народна скупштина Републике Српске, на посебној сједници, требало да разматра ово питање.0 КОМЕНТАРА

 1. Nema tu neke velike mudrosti. Ogroman broj apoteka u gradovima širom BiH jasno govori da tu nešto debelo ne štima. Narod je taj koji plaća sve te preskupe prostore i onolike mlade apotekarke. Za očekivati je da će se uvođenjem reda broj apoteka prepoloviti. I opet će ih biti previše. Cijenim da bi gašenje 3/4 apoteka dovelo stvari u neku normalu. Ko je djecu slao na farmaciju – zaj’bo ih je.

  Od apoteka samo su kladionice brojnije. Čekam da neko i njima stane nogom za vrat. To je ljudska dužnost najsvetija.

 2. Пустих Драгуљчета да оњуши мало Инцка и чини му се да се осјећа мирис Теше Которварошког. Доминирају цвјетне ноте и мирис ускладиштеног сијена.

  Прихватам, искључење на седам дана због коментара. Уживанција је видјети црвене кмере како се раскукају кад им се бара сужава. Даће Бог да пресуши.

 3. svaka cast zolakovoj najavi za pojeftinjenje lijekova.

  ovo sta se godinama u zdravstvu i farmaciji desava je citi kriminal.

  vecina lijekova je iz srbije,hrvatske,slovenije,i naravno bih.
  kod nas su lijekovi najmanje 80-300 % skuplji,nego bilo gdje u regionu,ili ex jugoslaviji.

  dakle,vecina subvencija je cista laz i prevara. bolesnik placa punu cijenu lijeka,a fiktivno mu se prodaje magla da je to subvencija drzave. da li je za sve kriv samo0 skrbic ili jos mnogi drugi tajkuni,ja neznam.
  a da ne pricamo o farmaceutskoj mafiji i sprezi proizvodjaca sa direktorima domova zdravlja,gdje se za odredjene bolesti propisuju iskljucivo lijekovi od proizvodjaca koji su podmitili direktore i koji su slali doktore na razne seminare i turisticke ture po svjetskim destinacijama.
  generalno,unisteni su fondovi,sirotinja i pemzioneri,i djeca i ljudi sa teskim oboljenjima.

  ako uspije da smanji cijenu lijekova,sve cestitke za zolaka,sa zeljom da bude dozivotni ministar.