Зобеница: Ескобарова изјава да сарађује са опозицијом на рушењу Додика је равна државном удару

Изјава изасланика САД за Балкан Габријела Ескобара да сарађује са опозицијом са циљем рушења легитимно и легално изабраног представника Срба у Предсједништву БиХ Милорада Додика равна је државном удару у једној земљи, оцијенио је политички аналитичар Александар Зобеница.

среда, 16 фебруара, 2022 / 21:03

Зобеница је рекао Срни да Американцима тако нешто није страно јер је то њихов рецепт за "увођење демократије" свуда у свијету гдје не могу да остваре своје интересе у пуном капацитету.

"Од САД ништа друго нисмо могли ни очекивати. Проблем је што је опозиција и даље хетерогена и странци то покушавају да надомјесте јачином притиска на владајућу структуру. Мислим да им то и не иде баш по плану", оцијенио је Зобеница.

Према његовим ријечима, најлакше је рећи како је неко корумпиран и због тога га оптуживати без доказа, мада се Американци труде да прикупе неке доказе преко своје филијале у Загребу.

"Све до сада изнесено од разних западних изасланика се заснива на рекла – казала, а домаћи медији под њиховом контролом то врло вешто користе како би спиновали разне нетачне вести и покушавали у народу изазвати страх и панику", истакао је Зобеница.

Пројекат рушења Додика у Републици Српској је дио пројекта за западни Балкан који Америка спроводи, напоменуо је Зобеница и указао на оно шта се дешава у Црној Гори гдје су Американци такође директно умијешани.

Он је навео да тим притисцима за сада једино одолијева Србија, мада је тврдња Ескобара да је Србија никад ближа НАТО-у чиста провокација јер се сада тежиште са Украјине, гдје САД нису успјеле да испровоцирају сукобе, сели на Балкан.

"САД имају јасан план да направе жаришта на оним местима где Русија има утицај, само у овом случају заборављају да утицај Русије на Балкану, првенствено код Срба, није нити политички нити економски или војни, он је вековни и тај утицај у нашем случају се назива пријатељство и братство међу народима", закључио је Зобеница.

Амерички специјални изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао је да се САД "боре да стање у БиХ буде боље и да се Срби врате у институције", а да, док се то не деси, "раде са опозицијом и на томе да онемогуће" српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.