Злато поскупљује: У протекле три године 300 одсто

Протеклу седмицу је у потпуности обиљежио раст цијене злата која је дан за даном, све до петка, биљежила мјесечне максимуме. Десио се прави уџбенички примјер преусмјеравања инвеститора на алтернативна улагања, услијед страха од убрзавања инфлације и наставка пада курса долара. Забиљежен је и снажан раст тражње за златом кључних земаља-увозница. Једна од њих засигурно је […]

недеља, октобар 11, 2009 / 10:39

Протеклу седмицу је у потпуности обиљежио раст цијене злата која је дан за даном, све до петка, биљежила мјесечне максимуме.

Десио се прави уџбенички примјер преусмјеравања инвеститора на алтернативна улагања, услијед страха од убрзавања инфлације и наставка пада курса долара. Забиљежен је и снажан раст тражње за златом кључних земаља-увозница. Једна од њих засигурно је Индија.

Уколико посматрамо посљедње три године, можемо да примјетимо да је цијена злата порасла више од 300 одсто. За разлику од осталих компанија које се баве ископавањем руда, компаније чија је дјелатност у том периоду била ископавање и производња злата нису осјећале свеприсутну кризу, па није било ни потребе за смањивањем производње. Неки аналитичари сматрају да би Русија ове године могла да повећа производњу злата за чак 11%.

У четвртак је спот цијена злата порасла на 1.054 америчка долара, а златом са испоруком у децембру трговало се по рекордних 1.055,10 америчких долара за фину унцу. Крај седмице доноси пад цијене злата до нивоа од 1048 долара за фину унцу злата.

Уз злато поскупљује и нафта

Услијед слабог долара од почетка седмице, поред раста цијене злата, забиљежен је и раст цијене нафте која је у четвтак достигла ниво од 72,55 америчких долара за барел, да би се у петак спустила до нивоа од 71 долар за барел. Свјетска банка је у току протекле седмице објавила прогнозу кретања цијене нафте која би у 2010. годину требала да буде у оквиру 63 долара за барел.

Амерички долар наставио је опадајући тренд и ове седмице. Значајан пад услиједио је након економских објава из Аустралије. Неочекивано добри подаци са аустралијског тржишта рада снажно су подстакли раст аустралијског долара (AUD) према америчком (USD). Посматрано према конвертибилној марки са највише тачке од 1,335038 достигнуте током сриједе, оштар и највиши двоседмични пад на 1,319723 услиједио је већ током четвртка.

Додатни подстицај на финансијским тржиштима дала је и одлука Централне Банке Аустралије да подигне референтну каматну стопу за 0,25% на 3,25%. Претходни ниво од 3% био је најнижи још од 1949. године.

Обзиром да је прва у низу централних банка која је подигла каматну стопу од почетка рецесије, на тржишту се доста шпекулише о томе која банка би могла бити слиједећа. Ипак подизање референтних стопа од стране Европске Cентралне Банке i Америчких Федералних резерви ( ECB, FED) сасвим сигурно неће услиједити до половине 2010. године, док за Централну Банку Енглеске (BOE) постоји могућност и додатног снижавања стопе.

Ауреус тим за Фронтал.РСОставите одговор