Злато најјефтиније у задње три седмице

Златом се трговало на најнижем нивоу у посљедње три недеље, након што су званичници Федералних резерви (Фед) поновили своју одлуку о повећању каматних стопа како би обуздали инфлацију.

понедељак, 22 августа, 2022 / 11:22

Булион (обојени метал који је оплемењен до високог стандарда елементарне чистоће) ограничио је свој први недељни пад на пет, пошто су трговци одмјерили наговјештаје званичника Феда о већим каматним стопама. Предсједник Фед банке у Ричмонду Томас Баркин рекао је у петак да је централна банка ријешена да врати инфлацију на циљ од два одсто, чак и ако би то значило ризик од рецесије у САД.

Све очи ће бити упрте у председавајућег Џерома Пауела када овог петка буде говорио на годишњем скупу централних банкара у Јацксон Холеу. Очекује се да ће поново изразити одлуку Феда да настави да повећава стопе како би инфлацију ставио под контролу.

Више стопе оптерећују некаматоносне полуге. Потражња инвеститора је ослабила, а удјели у фондовима којима се тргује на берзи падају десету седмицу заредом, према првим подацима које је прикупио Блумберг.

"Злато би могло остати под притиском јер видимо прелазак са ризичније имовине на сигурност америчког долара”, рекао је Равиндра Рао, шеф истраживања робе у Котак Секјуритиз. ЕТФ-ови су у петак показали скромно интересовање за куповину, али ће тржишту бити потребно више доказа да инвеститори поново улазе, рекао је, преноси Блумберг Адрија.

Прометно злато је пало за чак 0,2 одсто на 1.742,96 долара по унци, најнижи ниво од 28. јула, а трговало се по цијени од 1.744,40 долара у 06.36 ујутру у Лондону. Блумберг Долар Спот индекс је порастао за 0,1 одсто након што је прошле недеље порастао за 2,1 одсто. Сребро је било стабилно, платина је пала, а паладијум је порастао за 0,6 одсто.