Златне малине Шерлоку Холмсу и Доналду Трампу

Амерички предсједник Доналд Трумп и комедија о Шерлоку Холмсу добили су данас "награде” за најгора филмска остварења у протеклој години.

недеља, 24 фебруара, 2019 / 10:56

"Холмс и Вотсон”, у којем глуме Вил Фaрел и Џон Рајли, највећи је "добитник” са освојене четири Златне малине, укључујући ону за категорију најгорег филма и најгорег римејка, рип-офа или наставка.

Рајли је проглашен најгорим споредним глумцем у, како је рекао оснивач награде Џон Вилсон, "безвезној пародији” класичне британске детективске приче.

Златна малина или скраћено Рази, награда је која се додјељује за најгора филмска остварења, а основана је 1980. као супротност холивудским Оскарима.

Трумп је освојио Златну малину за најгорег глумца за улоге у два документарна филма, "Срмт државе” (Death of a Nation) конзервативног редитеља Динеша Д’Соузе и "Фаренхајт 11/9” либералног Мајкла Мура.

Савјетница Бијеле куће, Келин Конвеј, проглашена је најгором споредном глумицом због свог архивског снимка кориштеног у филму "Фаренхајт 11/9”.

У неуобичајеном обрту, Мелиса МекКарти је добила Златну малину за најгору глумицу за своју улогу у комедији "Убиства из срећних дана”, као и награду Искупитељ (Редимер), која се сваке године додјељују оном ко се најбоље "искупи” за пријашње глумачке гријехе, за драму "Можеш ли ми икада опростити?” (Can You Ever Forgive Me) номиновану за Оскар.

Филм "Готи” о покојном њујоршком мафијашком куму Џону Готију остао је без награда упркос томе што је имао шест номинација.

Кипић Златне малине кошта око пет долара и у облику је "малине величине лоптице за голф” која се налази на роли филма од 8 мм, а цијела је обојена златном бојом.

Назив "малина" користи се у изразима у којима се жели ускратити поштовање, попут "blowing a raspberry”, а та фраза у сленгу значи производити звук сличан испуштању вјетрова, с циљем да се једна или више особа исмију.

За номиноване и добитнике гласа око хиљаду чланова Златне малине из 24 земље, који се за 40 долара у ово удружење могу учланити путем интернета.