Златковић: Заштити права потрошача

Министарство трговине и туризма Републике Српске велику пажњу посвећује заштити права потрошача, а јачањем заштите права интелектуалног власништва омогућава се равноправан положај свих интересних група у привреди, истакла је ресорни министар Горана Златковић. Златковићева је на конференцији "Права интелектуалне својине – правна заштита материјалних и нематеријалних средстава и важност ових права за заштиту здравља потрошача" […]

понедељак, 18 јула, 2011 / 19:02

Министарство трговине и туризма Републике Српске велику пажњу посвећује заштити права потрошача, а јачањем заштите права интелектуалног власништва омогућава се равноправан положај свих интересних група у привреди, истакла је ресорни министар Горана Златковић.

Златковићева је на конференцији "Права интелектуалне својине – правна заштита материјалних и нематеријалних средстава и важност ових права за заштиту здравља потрошача" рекла да само привреда која је заснована на јаким правним рјешењима може имати упориште за сигуран системски развој.

"У времену када потрошачи представљају најосјетљивију карику у ланцу трговачке понуде и потражње, заштита материјалних и нематеријалних средстава директно значи и заштиту права, сигурности и здравља потрошача", истакла је Златковићева.

Учесници данашње конференције, одржане у Бањалуци, упознати су са специфичностима ауторског права, жигова и патената, као и областима њихове заштите, а представљена им је и важност заштите интелектуалне својине за привредни развој земље, како би се створила продуктивнија клима за научне и индустријске иновације за унапређење конкурентности привреде на глобалном нивоу.

На скупу је наглашена потреба сарадње са пословном заједницом у цјелини, укључујући мала предузећа, иноваторе и потрошаче, као и потреба за кориштењем законских оквира ради заштите пословања, саопштено је из Министарства трговине и туризма.

Организатор конференције било је Министарство трговине и туризма РС уз техничку и стручну подршку пројекта УСАИД-а Заштита права интелектуалне својине чији је предавач био експерт УСАИД ИПР пројекта Тимоти Трејнер.