Љиљана Чекић

Зла држава

Ово гдје живимо није земља мржње. Ово је зла земља. Земља која не заборавља да казни твоје прекршаје и земља која не жели да види, а камоли да награди твој рад, не може бити добра. Овдје си добро, ако ниси кажњен, оклеветан, склоњен, игнорисан, облаћен, упртљан…. Овдје је бесмислено шта год да радиш за опште […]

среда, 30 децембра, 2015 / 06:58

Ово гдје живимо није земља мржње. Ово је зла земља. Земља која не заборавља да казни твоје прекршаје и земља која не жели да види, а камоли да награди твој рад, не може бити добра. Овдје си добро, ако ниси кажњен, оклеветан, склоњен, игнорисан, облаћен, упртљан….

Овдје је бесмислено шта год да радиш за опште добро, ма шта то било, од сађења цвијећа испред зграде, до научних радова и књига о овој земљи и њеним људима. Шта год да радиш за ову земљу биће ти оспорено, омаловажено, занемарено, укаљано, попљувано, забрањено…

Када покушаш да направиш нешто добро за зли град у злој земљи, њихово зло неће препознати твоје добро. Јер зли у свему виде зло. То се зове пројекција. И ако потражиш помоћ за добро које радиш за злу касабу, она ће те одбити јер твој труд „није од интереса за град“. Не треба злом граду добро. Он то не разумије.

Али, ако паркираш аутомобил на паркингу, а заборавиш да платиш, зли момци у злој служби зле државе појавиће се да ти отму паре. Не пита зла служба, у злој земљи имаш ли ситнине и да ли уопште имаш новаца. А ако имаш ситнине, не пита зла земља од чега си расијан и која те рана, од оних бројних које ти ова земља зададе, данас забољела.

Ако си у злој земљи зао и убијеш човјека, убијеш пуно људи, опљачкаш, покрадеш, упропастиш, порушиш, развалиш, зла земља ће ти можда и опростити, јер зло се међусобно добро разумије. Али, ако у злој земљи направиш неки превид, неки бенигни прекршај, зле службе зле земље ће ти послати казну. Ако је не платиш, добићеш и казну за неплаћање казне. Зла земља кажњава, она не награђује добра дјела.

Ако редовно плаћаш сва дуговања држави и њеним осамостаљеним компанијама, који кожу са леђа деру сваким својим рачуном, нико те неће наградити. Рецимо, на крају године Електрично и или мобилни оператер, провајдер или градска управа каже: „Ви сте господо своје обавезе према нама улаћивалу у року два дана од приспјећа рачуна и ми желимо да вам пошаљемо новогодишњи поклон у износу од, рецимо 10 КМ“. Нема тога. Знате ли ви колико је пензионера који прво плате дажбине па тек онда гледају шта ће јести? Ко би све савјесне, а небитне грађане могао да награди?

Ако у злој земљи дођеш у посјету родитељима и паркираш аутомобил испред зграде у којој си провео младост и у коју долазиш тридесет година без прекида и не видиш да је након твог тродецениског боравка на тој катастарској честици постављена негдје у неком ћошку нека табла, мораћеш да платиш. Мораћеш да платиш то што сваки дан 30 годину ниси прегледао све табле које су у међувремену качене око твог паркинга. За тај прекршај зли паук односи твој аутомобил.

Ако одмах не платиш рачун што си пред родитељским домом оставио аутомобил мораћеш да платиш и пауков паркинг. На пауковом паркингу нема скупих аутомобила. Можда има, али ја их нисам видјела. Била су само мала, неугледна, стара… Таман она за која ће мученик, који их има, пронаћи сто крвавих марака да им плати за сто њихових крвавих мајки које ће им сваки дан… Скупља возила паук не диже. Ваљда тешка. Није, него. Вуна Кићо. Не зна се чија су, па се не дирају.

Годинама убијају средњу класу. Нема је више. Отали су само њени ожиљци, њена осушена крв. А та крв се мора научити памети да само богати имају право на живот и на своје мјесто под Сунцем. Остали морају бити опљачкани, или морају умријети, нестати, поништити се, ишчезнути, морају бити помножени са нулом.

Зла земља не воли своје средњаке, оне на којима почива свака нормалана земља. Ова воли само богате и зле. Не знам зашто, али некако ми се чини да се ту може ставити знак еквиваленције. Рецидиве средњака гази, затире, кажњава, гуши, разапиње. Оне мале, јадне, огуљене, оглодане, обогаљене њих не познаје, не признаје. Њих пориче, не види. Они не постоје, они јој не требају, они јој само сметају, они је саплићу, прљају, они покушавају да је опомену.

Зла земљо, твоје зло, које се шири попут вируса еболе афричким континентом, ускоро ћеш побити и све своје средњаке. Малих одавно нема, или се тако чини. Стићи ћеш и ти на ред. И свима нама, који нисмо горњи, једина утјеха је свијест да ћеш сама себе прождријети својим злом. Игра мечка на нашим вратима. Ти си идућа на реду. Ко се мача лаћа, од мача и гине.0 КОМЕНТАРА

 1. Ljiljanaaaaaa, pa zar tako?

  Država to je On , a On baš voli svoje srednjake. Njih dijeli na utakmicama kluba kojeg je kupio našim parama, njih dijeli svakodnevno i nemilice malima i slabima, bolesnim ,oguljenim, oglodanm i obogaljenim.

  Čitam ja tebe Ljiljo, i uvijek ti nešto ne valja, uvijek nezadovojna. Ovo ovako, ono onako, uvijek kao da ustaneš na lijevu nogu pa samo primijetiš neke sitnice i od njim moluješ murale po zgradama institucija .

  E, baš zbog takvih kao što si ti, kao što je onaj Lojo iz Prijedora, neka hitnih zakona, neka snajperista po krovovima, neka policije kao pljeva i u uniformi, i u civilu.

  Što reče Ekser, obahatio se narod, a ja kažem , obahatio se od silnog dobra i od silne miline.

  I neka je oguljen i oglodan, obogaljen , i to najviše u mozak, neka je jadan i bijedan.
  Bolje ni ne zaslužuje.

 2. Свака част. Као и увијек, одлично написано…

  Ја размишљам да почнем да примјењујем тактику „непослишности“. Када ме заустави полицајац и тражи документа, нећу да му их дам док не објасни због чега ме зауставио?
  Због прекршаја или „да ми нешто пронађе и узме 20 КМ“. Узме вам документа, а онда ви као „пашче“ трчите за њим и молите га да их врати… а ОН БОГ… и већи…

 3. Kako je praznik a i vikend necu ponovo o R.Domanovicu i o “ Neka druga zemlja“ ge malo poezije:

  Došao si ovdje
  Gdje je najnezahvalnije bilo doći
  Ovdje gdje je najludje bilo stići
  Ovdje gdje je ipak najjunačkije bilo naići
  Jer ovdje se ne živi samo da bi se živjelo
  Ovdje se ne živi samo da bi se umrlo
  Ovdje se umire da bi se živjelo…

  Mislim da ne treba navoditi ko je autor pjesme ciji sam dio iznad postirao. Ili za one sa privatnih visoko-skolskih ustanova ipak treba???