Живко Будимир изабран за предсједника ФБиХ

Представнички дом Парламента Федерације БиХ прихватио је данашњи приједлог Дома народа да предсједник ФБиХ буде Живко Будимир из ХСП-а, а потпредсједници Мирсад Кебо из СДА и Светозар Пударић из СДП-а. Гласању као ни сједници није присуствовао ниједан посланик клубова ХДЗ-а БиХ, као и ХДЗ-а 1990. Посланици ХДЗ-а 1990 су прије гласања демонстративно напустили сједницу, рекавши […]

четвртак, март 17, 2011 / 23:31

Представнички дом Парламента Федерације БиХ прихватио је данашњи приједлог Дома народа да предсједник ФБиХ буде Живко Будимир из ХСП-а, а потпредсједници Мирсад Кебо из СДА и Светозар Пударић из СДП-а.

Гласању као ни сједници није присуствовао ниједан посланик клубова ХДЗ-а БиХ, као и ХДЗ-а 1990. Посланици ХДЗ-а 1990 су прије гласања демонстративно напустили сједницу, рекавши да неће да судјелују у данашњим изборима званичника. Посланици ХДЗ БиХ нису ни дошли на сједницу.Посланици СББ-а нису дали подршку избору за предсједника и потпредсједнике ФБиХ, најавивши да неће дати подршку ни именовању чланова Владе, јер читав процес нема званичну подршку ЦИК-а.


Тридесет три делегата Дома народа Парламента Федерације БиХ потписала су на данашњој конститутивној сједници изјаву о прихватању мандата и положила заклетву.

Хрватски делегат Елвира Абдић-Јеленовић рекла је да Клуб Хрвата није формиран, јер за то нису стечени услови.

"Дом народа ако хоће, нека ради", рекла је Абдић-Јеленовић и позвала ОХР да се активније укључи у што хитнији избор делегата из преостала три кантона.Посланик ХДЗ-а 1990 у Представничком дому Парламента ФБиХ Славица Јосиповић истакла је да је процес формирања власти на овакав начин и даље неприхватљив за два ХДЗ-а. "Два ХДЗ-а се неће придружити овоме, јер то значи урушавање БиХ", рекла је Јосиповић.Предсједавајући конститутивне сједнице Дома народа Стјепан Крешић позвао је делегате да не прекидају сједницу Дома народа, јер у супротном, до краја марта неће бити времена за усвајање буџета и формирање федералне владе.

"Два ХДЗ-а нису синоћ прихватили да од шест извршних хрватских функција у ФБиХ пет припадне њима, а један ХСП-у", рекао је Крешић.Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је данашњи избор делегата у Дом народа федералног Парламента, без представника два ХДЗ-а, нелегитиман, јер се дејтонски баланс не може избјећи.

"Представници народа су ти који у име народа треба да доносе важне политичке одлуке. У овом случају, у ФБиХ то су несумњиво ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990. Заобилажењем ових странака, заобилази се један конститутивни народ", рекао је Додик новинарима у Добоју.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *