Живи путеви и мостови који се сами поправљају

Тренутно се истражује производња "живих" грађевинских материјала, који могу сами себе да поправљају, укључујући и рупе на путу.

недеља, 5 септембра, 2021 / 22:18

Такозвани "живи" грађевински материјали представљају област у којој се ради све више истраживања с циљем да се обезбиједи лакше и јефтиније одржавање објеката у грађевинарству. Велики број испитивања у лабораторијама односи се на бетон, односно на додавање микроорганизама у смјесу која може сама да попуни напрслине у бетону.

Један од најновијих пројеката у овој области је развој 3Д грађевинских блокова који сами могу да се обнове, а који се реализује на Империјал колеџу у Лондону, наводи се у научном часопису "Нејчр".

Бактерије за "лијечење" бетона

Циљ је опонашање и комбиновање различитих карактеристика живих система у природи, како би се оне одговарајуће примијениле на грађевинске материјале. Оваква, инжењерска биологија настоји да продужи вијек материјала, тако што ће дјеловати превентивно, односно спречавати проблеме прије него што они постану видљиви голим оком.

Стога је тим британских стручњака направио живе материјале са уграђеним сензорима, који могу да открију промјене у окружењу, односно оштећења и да их сами поправе. Основу чини бактерија (Komagataeibacter rhaeticus), која производи флуоресцентне ћелијске културе у облику сфере, назване сфероиди. Ови 3Д сфероиди се затим могу расподијелити у облике и узорке попут грађевинских блокова.

Самообнављајући авион

Британски научници су тестирали могућност да ови блокови сами собом управљају у природном структурном материјалу званом бактеријска целулоза. То је материјал који синтетизује неке бактерије и има широке могућности примјене у бројним индустријама, попут производње папира, филтера у звучницима, али и у медицини за израду одређених завоја.
Наиме, научници су ријешили да пробуше рупе у дебелом слоју бактеријске целулозе, а затим ту поставили своје сфероиде. Након три дана инкубације, сфероиди су санирали оштећења и вратили доследност и изглед изворног материјала.

Даљи развој оваквог рјешења би требало да омогући да се захваљујући интегрисаним сфероидима, материјали сами поправљају. Идеја је да се у будућности пукотине на мостовима, путевима или вјетробранским стаклима саме санирају, па чак и да авиони самостално поправљају свој труп.