Жив је Ким, појавио се након 20 дана

Лидер Северне Кореје, Ким Џонг-ун, појавио се први пут у јавности након навода да је преминуо током операције срца.

субота, 2 маја, 2020 / 08:56

То је његово прво појављивање у последњих 20 дана, а како преноси агенција Јонхап, виђен је у индустријском граду Сунчону на једној церемонији.

Јужнокорејски медији преносе да је присуствовао завршетку радова фабрике у Сунчону, града сјеверно од Пјонгјанга.

"Врховни командант Народне Републике Кореје, друг Ким Џонг-ун, присуствовао је церемонији", наводи се, између осталог у саопштењу.

Подсјетимо, данима се свијетом преносе вијести да је Ким имао тешку операцију на срцу, а како се није појављивао у јавности, медији су преносили и да постоји могућност да је преминуо. Како је Сјеверна Кореја најизолованија земља на свијету, такве наводе је било готово немогуће провјерити.

Подсјетимо, јуче је Ји Сеонг-хо, који је пребјегао из Сјеверне Кореје и постао посланик у јужнокорејском парламенту, каже да је 99 одсто сигуран да је сјевернокорејски лидер Ким Џонг-ун мртав и да ће власт преузети његова сестра.

Ји је навео да је обавијештен да је Ким преминуо прије недељу дана и да би Пјонгјанг ту вијест могао да објави током викенда.

Додао је да Сјеверна Кореја није одмах саопштила вијест о смрти свог лидера и прогласила период жалости, јер се суочава са компликованим питањем сукцесије.

Спекулације о његовом здрављу и томе гдје се налази појачане су након што није присуствовао прослави поводом рођендана Ким И-сунга, 15. априла, који је најважнији национални празник.

Свјетски медији од тада пишу да је здравствено стање Ким Џонг-уна нарушено, а многи су спекулисали и да ли је жив.

У медијима су кружиле информације да је он био подвргнут кардиоваскуларној операцији и да је после ње у "вегетативном стању", али те информације нису званично потврђене.Оставите одговор