Жито и кукољ: Николић тврди да у Влади Србије има присталица независности Косова

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је да у актуелној власти Србије има оних који би признали самопроглашено Косово јер знају да би лакше водили своје ресоре ако не би имали обавезу да поштују српске националне интересе, интегритет и суверенитет земље, али да међу њима није премијер Александар Вучић. Николић је рекао да сигурно неће потписати […]

субота, 5 децембра, 2015 / 08:20

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је да у актуелној власти Србије има оних који би признали самопроглашено Косово јер знају да би лакше водили своје ресоре ако не би имали обавезу да поштују српске националне интересе, интегритет и суверенитет земље, али да међу њима није премијер Александар Вучић.

Николић је рекао да сигурно неће потписати папир који од јужне српске покрајине прави државу.

"Сигурно нећу потписати ништа што није у складу са Уставом, а противуставно је да се одрекнемо надлежности која би од територије Косова и Метохије направила државу", рекао је Николић за "Вечерње новости".

Говорећи о отварању преговарачких поглавља са ЕУ, са акцентом на поглавље 35 који третира односе са Косовом, Николић је рекао да ће о томе разговарати сви носиоци власти, а да је одлучујући став Владе Србије.

"Морамо да утврдимо докле можемо да испуњавамо захтеве штитећи националне интересе, а где заштита националног интереса престаје и почиње испуњавање онога што не бисмо смели да испунимо", рекао је Николић.

Он је оцијенио да су ово преломни моменти да ЕУ покаже Србији да ли је хоће или не.

"Ако нам истакне захтеве које не можемо да испунимо, онда нас неће", рекао је Николић.

Када је ријеч о Заједници српских општина, Николић је констатовао да није искључено да се дијалог Београда и Приштине врати на почетак уколико ментори са Запада не натјерају Приштину да сједне за сто.

"Наравно да увек има сврхе преговарати, јер до решења не може да се дође другачије. Влада неће да престане да разговара са Албанцима све док се не постигне договор који би омогућио да коначно кажемо да имамо мир и безбедност на Космету и регулисане односе", рекао је Николић.

Реагујући на констатацију да српски пут у ЕУ може бити условљен увођењем санкција Русији, Николић је поновио да Србија не може да уведе санкције Москви.

Он је негирао да је на било који начин укључен у припреме за рушење премијера Александра Вучића о чему се спекулисало.

"У ту игру сам увучен посредно, јер се конструисало да ће доћи до неког штрајка полиције за који ја нисам знао, а ја бих га наводно подржао и повео полицију на Владу. Почело је чак да се прича да сам све ближи америчким ставовима, а ја клечим на коленима да Русија стави вето на резолуцију у Сребреници", рекао је Николић.