Зимбабве: Мугабе у завтвору, постављен нови, привремени предсједник

Владајућа странка Зимбабвеа Зану-ПФ објавила је на Твитеру тврдњу да је Емерсон Мнангагва постављен за привременог предсједника држава, умјесто 93-годишњег Роберта Мугабеа којег заједно са супругом Грејс војска држи у притвору.

среда, 15 новембра, 2017 / 14:25

Би-Би-Си наводи да је 75-годишњи Мнангагва био потпредсједник Зимбабвеа док га влада није смијенила због "исказивања нелојалности”, а та смена је била виђена као припремање Мугабеове жене да преузме власт од мужа, пошто је она сама претходно од Мугабеа тражила смену Мнангагве.

Наводи се да је странка Зану-ПФ објавила серију твитова у којима негира да се у Зимбабвеу десио војни удар, већ да су ноћашња дешавања у пријестоници Харареу била "пренос власти без проливања крви”.

"Није било војног удара, већ само преноса власти без проливања крви током којег су ухапшене корумпиране и покварене особе, а старац којег је искоришћавала супруга је притворен. Тих пар пуцњева који су се чули дошли су од покварењака који су се опирали хапшењу, али они су сада притворени”, пише у једној од порука те странке на Твитеру.

Војска Зимбабвеа саопштила је јутрос да држи у притвору предсједника те земље Роберта Мугабеа и његову супругу Грејс, као и да обезбјеђује владине зграде и патролира улицама пријестонице Харареа, преноси АП.

Агенција наводи да није јасно гдје се налазе Мугабе и његова супруга, али да је портпарол војних снага у обраћању путем државне телевизије казао да је "њихова безбједност гарантована”.

Ројтерс, позивајући се на изворе из владе Зимбабвеа, наводи да војска тврди да је преузела власт у тој земљи како би искоренила криминалце који се налазе око предсједника Роберта Мугабеа и изазивају друштвене и економске патње држави.

Током ноћи се чуло неколико снажних експлозија у централним дијеловима Харереа, а њихов узрок се не зна.

Ухапшен је и зимбабвеански министар финансија Игнацијус Чомбо.

Наводи се да је Чомбо водећа фигура у такозваној "Г40” фракцији владајуће странке ЗАНУ-ПФ, коју води Грејс Мугабе, супруга 93-годишњег предсједника која жели да га наслиједи.

Очевидац је казао Ројтерсу да су војници и оклопна возила блокирала путеве који воде ка владиним зградама, парламенту и судовима у центру пријестонице Харареа, као и да је видио да становништво недалеко одатле стоји у редовима испред банака.

Војници су током ноћи заузели сједиште државне телевизије ЗБЦ и према ријечима извора Ројтерса савладали неке од запослених, поручивши осталима да "не брину” пошто су ту дошли да би само заштитили телевизију.

Наводи се да је утицајни лидер ратних ветерана који су водили рат за независност Зимбабвеа Крис Муцванга позвао данас Јужну Африку, друге државе југа Африке, као и Запад, да поново ступе у контакт са Зимбабвеом.

Агенција наводи да је Муцванга похвалио акцију коју је војска извела током ноћи као "исправљање стања које је водило у провалију” и додао да ће војна управа обезбиједити "боље пословно окружење” након година мањка инвестиција и економског пропадања.

Кина је саопштила да је прошлонедељна посјета команданта војске Зимбабвеа генерала Константина Чивенге била нормална војна посјета и да пажљиво прати ситуацију у тој земљи.