Зилкић Церићу: Не мијешај се у Санџак

БЕОГРАД – Поглавар Исламске заједнице Србије Адем Зилкић изјавио је да поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церића, који претендује да буде вјерски лидер свих Бошњака у свијету, нема право да се мијеша у рад Исламске заједнице Србије. Зилкић је рекао да не спори право Церићу да се "брине о Бошњацима у Санџаку", али он […]

понедељак, септембар 13, 2010 / 16:20

БЕОГРАД – Поглавар Исламске заједнице Србије Адем Зилкић изјавио је да поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церића, који претендује да буде вјерски лидер свих Бошњака у свијету, нема право да се мијеша у рад Исламске заједнице Србије.

Зилкић је рекао да не спори право Церићу да се "брине о Бошњацима у Санџаку", али он нема право да се мијеша у рад Исламске заједнице Србије која није само заједница Бошњака, преносе београдски медији.

Он је истиче да њему као Бошњаку идеја о аутономији Санџака, коју заговара поглавар Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић, "звучи оправдано", али додаје да он представља седам националних мањина обједињених у Исламској заједници Србије, па је с тог аспекта, та идеја утопија.

Говорећи о Зукорлићевом позиву посматрачима ЕУ да дођу у Санџак, Зилкић је рекао да посматрачи треба да дођу како би видјели ко је реметилачки фактор, ко терорише Бошњаке у Санџаку, ко је конфликтан и генератор свих подјела и дуплих стандарда.

Зилкић је навео да се не може говорити о кршењу људских права, а да Зукорлић поставља стандарде тих права, додајући да је исто када је ријеч о вјерским правима.

Он сматра да Београд не може да рјешава санџачке проблеме, већ је то посао за вјерске и политичке ауторитет из те регије. "Прво, сви ми треба да седнемо и утврдимо који су то наши проблеми и који је то минимум заједничких интереса за њихово превазилажење", рекао је Зилкић.

Он истиче да је однос државе према Ријасту "коректан и стабилан" и да је то посљедица, прије свега, односа Исламске заједнице Србије према држави. "Исламска заједница ће учинити све да и убудуће има добре односе са државом и свим њеним структурама, водећи рачуна да се ниједним својим сегментом и дјеловањем не умијеша у посао политике", рекао је Зилкић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *