Згодна жена са (не)срећним крајем

Филмски интернет портал ТЦМ, објавио је крај верзије сценарија филма "Згодна жена” из 1990. године, са Ричардом Гиром и Џулијом Робертс у главним улогама, који је значајно другачији од оног који смо гледали у овој популарној мелодрами. Прича филма је позната: имућни бизнисмен унајмљује проститутку, проводи неко време са њом, заљубљују се у њу и […]

петак, 31 октобра, 2014 / 22:35

Филмски интернет портал ТЦМ, објавио је крај верзије сценарија филма "Згодна жена” из 1990. године, са Ричардом Гиром и Џулијом Робертс у главним улогама, који је значајно другачији од оног који смо гледали у овој популарној мелодрами.

Прича филма је позната: имућни бизнисмен унајмљује проститутку, проводи неко време са њом, заљубљују се у њу и после низа компликација али и љубоморе, они остају заједно, срећни до краја живота… Ову верзију смо гледали на великом платну и често на ТВ екранима, захваљујући продуцентима који су више веровали у расплет филмске приче са срећним крајем него у „туробну драму” која би критиковала богаташе у америчком друштву и њихове везе са пријатељицама ноћи.

У објављеној верзији сценарија, под називом „3.000” – што се односи на износ који Вивијан (играла ју је Џулија Робертс) добија од Едварда (Ричард Гир) – богати бизнисмен се на крају враћа својој девојци у Њујорк, а Вивијан на улицу, и то након што Едвард хонорар намењен њој баци у канал. У овој верзији сценарија, Едвард уопште није био згодан даса каквог смо га гледали: био је алкохоличар који је морао да престане да пије због здравствених проблема, док је омиљена филмска проститутка била овисница о дрогама…

Глумица Џулија Робертс својевремено је испричала да „Згодна жена” није требало да изгледа онако како смо гледали у филму: „Била је то тужна прича о двоје изгубљених људи. Мој лик је био курва, овисница о дрогама, слабо образована, проста жена која се спетљала са згодним и богатим, али лошим човеком. Била је то ружна прича”, рекла је тада Робертсова.

Ипак, продуценти мотивисани профитом, у последњем тренутку променили су сценарио и од драме направили љубавну причу у којој су многи видели причу о остваривању америчког сна али и пароли – љубав ипак побеђује. Филм, у режији Герија Маршала, постао је један од комерцијално најуспешнијих филмова деведесетих година, (коштао је 19 милиона, а зарадио 463,5 милиона долара), и један од најуспешнијих у свом жанру. Џулија Робертс је за ову улогу награђена „Златним глобусом” за главну улогу и, после „Челичних магнолија” (1989) другу годину заредом била је номинована за Оскара. Статуету Америчке филмске академије тада јој је преотела Кети Бејтс за изванредну улогу у трилеру „Мизери”, али ју је Робертсова добила тек 2000. године за драму „Ерин Брокович”.

Колика је била популарност филма „Згодна млада”, током деведесетих, говори и податак да су Гир и Робертсова поново удружили снаге у филму „Одбегла млада” 1999. године, који није био наставак „Згодне жене”, већ нова романтична комедија за зараду милиона долара. Ипак, многи гледаоци су у овом филму желели да виде Вивијен и Едварда, али су добили само причу о девојци која бежи са својих венчања, све док не падне на чари новинара.

Викенд као из филма

Филм „Згодна жена” послужио је хотелу на западној обали САД као инспирација за бизнис. Хотел „Беверли вилшир” на Беверли Хилсу одлучио је недавно да у своју понуду уврсти и пакет „Згодна жена”, за све оне који желе да искусе причу из класика са Гиром и Робертсовом.

Гостима се нуди могућност да проживите тренутке из филма. Током гламурозног викенда за двоје, гости одседају у луксузном председничком апартману, а целокупно искуство почиње шопингом са личним стилистом на Родео драјву.

У „ролс ројсу” се возе до Грејстон меншена на романтични пикник, где могу да пробају јела инспирисана пикником из филма. Дан се завршава романтичним састанком уз оперу, а пре тога пар у апартману сређују стилисти и шминкери.

Све ово може и да се сними, а цена викенда остаје тајна, јер може да се увећа сходно жељама за додатним поређењима са филмом.