Зеркало – фестивал Тарковском у част

У руској Ивановској области, у мјесту Пљос, отворен је 7. Међународни фестивал Тарковског – Огледало, посвећен једном од највећих филмских аутора, икони умјетничког филма Андреју Тарковском. Домаћин Фестивала ове године први пут ће бити Пљос, на обали Волге, који је још у 19. вијеку био омиљено мјесто познатих руских умјетника. "То мјесто најбоље одговара духу […]

среда, 12 јуна, 2013 / 13:23

У руској Ивановској области, у мјесту Пљос, отворен је 7. Међународни фестивал Тарковског – Огледало, посвећен једном од највећих филмских аутора, икони умјетничког филма Андреју Тарковском.

Домаћин Фестивала ове године први пут ће бити Пљос, на обали Волге, који је још у 19. вијеку био омиљено мјесто познатих руских умјетника.
"То мјесто најбоље одговара духу фестивала, јер он није само у конкурсним и ванконкурсним пројекцијама, већ и у догађајима који су везани за живот и стваралаштво Тарковског", истиче познати руски режисер и предсједник фестивала Павел Лунгин.

Посебну пажњу ове године изазива презентација архива Андреја Тарковског.

Њу су откупили представници Ивановске области 2012. године на аукцији куће "Сотебијеви" за рекордну суму од милион и 300 хиљада фунти стерлинга.

Аудио снимци, фотографије, писма… На лицитацију их је изнијела филмски критичар Олга Суркова – она је сарађивала са режисером када је живио у иностранству.

У Умјетничком музеју града Иванова биће отворена изложба која представља дио материјла овог архива. Други дио биће изложен у Културном центру Тарковски у граду Јурјевац.

У сређивању архива стручњацима је помогла сестра Андреја Тарковског – Марина.

Марина Тарковска помаже у проучавању архива, често долази у породични завичај, сама организује и учествује у многим сусретима, како са филмским критичарима, тако и са омладином.

На дан отварања Фестивала у специјалном програму планирано је приказивање филма чији су главни јунаци управо Марина Тарковска и њен муж – режисер и сценариста Александар Гордон.

Међу посебним догађајима фестивала јесте и међународна научна конференција "Феномен Андреја Таркоског у интелектуалној и умјетничкој култури".

Феномену личности режисера посвећени су радови шведског фотографа Ларса-Олофа Ловала, који су донијети на изложбу "Андреј Тарковски".

Што се тиче главног програма фестивала, организатори обећавају "пир за гурмане".

У конкурсни програм ове године ушло је десет филмова из разних земаља који су већ високо оцијењени у Ротердаму, Локерну и на другим престижним филмским смотрама.

Андреј Тарковски је један од најцјењених филмских аутора. Његова остварења: "Андреј Рубљов", "Иваново дјетињство", "Огледало", "Сталкер" "Соларис", "Носталгија", "Жртвовање" спадају у сам врх најбољих радова ауторског филма.

Тарковски у Фронталовом Дивиксу за данас:

Руска седмица: ОГЛЕДАЛО (ЗЕРКАЛО)

Црнобијела седмица: АНДРЕЈ РУБЉОВ (АНДРЕЙ РУБЛЕВ)

ШУЊАЧ (СТАЛКЕР)