Жепа: Сјећање на страдање 45 паљанских бораца

У Жепи код Хан Пијеска данас ће бити служен парастос, прислужене свијеће и положено цвијеће на Спомен-обиљежје за 45 припадника Војске Републике Српске, који су прије 21 годину убили припадници такозване Армије БиХ. Предсједник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина рекао је Срни да је погибија ових бораца, углавном са Пала, најтрагичнији догађај у новијој […]

уторак, јун 4, 2013 / 11:13

У Жепи код Хан Пијеска данас ће бити служен парастос, прислужене свијеће и положено цвијеће на Спомен-обиљежје за 45 припадника Војске Републике Српске, који су прије 21 годину убили припадници такозване Армије БиХ.

Предсједник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина рекао је Срни да је погибија ових бораца, углавном са Пала, најтрагичнији догађај у новијој историји ове локалне заједнице и романијског краја.

"Тај догађај је трагичан за Пале, као и цијелу Романију", истакао је Парађина и додао да је обиљежавање 4. јуна традиција и дан када породице погинулих, преживјели борци, представници борачких организација и власти полажу вијенце на Спомен-плочу у Жепи.

Он је истакао да је овај датум добио третман регионалног нивоа обиљежавања, јер су позвани представници власти и сви грађани који желе да одају дужно поштовање погинулим борцима.

"Уз представнике Српске парвославне цркве и преживјеле учеснике тог трагичног догађаја на достојанствен начин ћемо обавити парастос, прислужити свијеће и положити цвијеће на спомен-обиљежје у Жепи", рекао је Парађина.

Борце Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске су 4.јуна 1992. године на Жепи из засједе напале муслиманске снаге, упркос договору о мирном проласку.

Колона је нападнута са свих страна, српски војници су насумице убијани. Припадници такозване Армије БиХ су 12 заробљеника затворили у оближњу шталу и живе запалили.

Ово је једно од најмасовнијих страдања припадника Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске током протеклог одбрамбено -ослободилачког рата.

Парађина је најавио да ће у 8.00 часова испред спомен-плоче у Корану на Палама за грађане бити организован превоз аутобусима до Жепе, а у 10.00 часова на Хан Пијеску.

Обиљежавању ће присуствовати и руководство Борачке организације Српске на челу са предсједником Пантелијом Ћургузом, најављено је из Борачке организације.20 КОМЕНТАРА

  1. Pala je i Srebrenica
   A pašće i Žepa
   Republiko Srpska
   Al ćeš biti lepa …
   Bili su moji u Žepi 95’…
   Turci pišaju u gaće i pjevaju ko ptice o zločinu 92′
   Pošto nismo imali vremena za detaljnije istrage
   odveli smo ih sve u šumu … ne bih dalje !
   Lijep pozdrav

 1. Балијетино, да си прочитао чланак не би постављао тако монголоидна питања- колона је нападнута док је била У ПРОЛАСКУ.

 2. Paljani su poznati po tome sto samo prođu, tako su i preko Trebevica samo prosli pa ostali citav rat. Zasto u clanku ne pise koliko je Paljana bilo zarobljeno, pa poslije pušteno npr. Desimir Petronić vlsnik poznate kafane na Palama. Mogli su pobiti 145 Paljana da su htjeli. A bili su samo u prolasku sa tenkovima i pragama glupi karabataku.

 3. Осунећени… разгули.. мислим да ти је вријеме за клањање.. кожицу на под, па главом у паркет.. или ламинат.. шта већ имаш. 😉

 4. Paljana sto je poginulo poginuli su napadajući Sarajevo, Zepu, Gorazde na Palama nije poginuo nijedan. Ja bar imam parket za razliku od tebe koji mozda jos spavas na slamiB-)

 5. Па паркет је бољи за клањање.. топлији.. 😉 А ако ти треба сламе за да привијеш на чело, да мање боли- јави.. ту сам.. Ширимо мулти-култи односе.. 😉

  Па како ће погинути у Палама кад Пале нисте могли добацити ни хаубицом B-)

 6. Ух, ћургуз и михајло, да ти се смучи!

  Слава погинулој браћи, али ово јесте један од оних неразрјешених тегобних догађаја из отаџбинског рата, за који главну кривицу сноси ГШ ВРС!

  Мајор Шука је морао знати какав ризик преузима на себе, с обзиром на тензије које су већ биле створене, а територија кроз коју се треба проћи изузетно теренски непогодна, а још насељена искључиво муслиманским живљем.

  Не знам с ким су се договарали око проласка, тачније ко их је то тако јефтино и перфидно обмануо, али они грудобрани са врха кањона иза којих су муслимани пуцали доле на српске војнике на дну кањона, нису подигнути за два сата, него бар два или три дана раније!
  Такође и опак план пресјецања колоне, обарањем стабала је нешто што не може бити стихијски изведено и осмишљено, него је постојао добро разрађен план, а за тај план се морао онда имати у рукама и план кретања те наше несеретне колоне, да би они знали тачан број моторних возила, прага и тенкова!

  Надам се да ће у скорије вријеме наћи неко да се и овај случај разријеши, неко је ту из нашег ГШ дебело уплео прсте и тај неко би требао бити процесуиран, тачније стријељан!

 7. rammstein
  Dogovor je bio da se dostavi hrana za tu posadu na Crnom Vrhu. A zna se da se hrana dostavlja kamionima, a ne pragama i tenkovima. Kolona je napadnuta iz straha kad su ti zepljaci vidjeli da iza kamiona idu tenkovi i prage. Znaci krivac je onaj tko je zloupotrijebio dogovor. Da su u koloni bili samo kamioni sa hranom ne bi se nista ni desilo.

 8. Змаје, немој да какиш. Пусти ту сценографију ко из партизанских филмова, жепљаци видјели тенкове, па онда за 20 минута направили фортификацијски утврђене положаје, грудобране, све по ПС-у, ни у бившој ЈНА нисам боље видио ни као резервиста, комбинација обловине балвана а између њих насута земља са камењем!? Да ли се то могло у трку направити пошто су „видјели“ праге и тенкове!?
  Није, ти грудобрани и утврђени положаји за стојећи став борца, су прављени неколико дана и простиру се дуж цијелог кањона по самој ивици тј. 2-3 километра, лично сам то видио касније!

  С друге стране достава хране на тај начин није практична, и није у питању Црни Врх, него Зловрх, ето да те ја исправим и у том кривом наводу! Наравно да се није радило о достави, само не знам с којом памети је мајор Шука ушао у кањон у колони? Паљани му то никад нису опростили и то он најбоље зна!
  Није био ни планиран напад на Жепу, да јесте, сигурно не би ишли формацијски у колони возила, него би се развили прије кањона, као и 95-те!

 9. rammstein
  Pa normalno da su imali ranije napravljene položaje, jer je vec nekoliko mjeseci bjesnio rat. Nisi mi pojasnio sta ce tenkovi i prage u koloni ako je cilj bio samo dostava hrane, a i sta ce uopste Paljani u stotinu kilometara dalekoj Zepi u kojoj nije zivio nijedan srbin. A paljani su inace bili bas zeljni rata pa su jos 1991 godine isli u Hrvatsku da ratuju. A cim se zakuhalo u BIH razletili su se na Sarajevo, Gorazde, Zepu, nema gdje ih nije bilo.

 10. „Борце Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске су 4.јуна 1992. године на Жепи из засједе напале муслиманске снаге, упркос договору о мирном проласку.

  Колона је нападнута са свих страна, српски војници су насумице убијани. Припадници такозване Армије БиХ су 12 заробљеника затворили у оближњу шталу и живе запалили.

  Ово је једно од најмасовнијих страдања припадника Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске током протеклог одбрамбено -ослободилачког рата.“
  da se ja pitam za ovo bi neki general i dan danas tucao kamen u foci.gdje su oni isli u rat ili u lov na prepelice,i u lov na divlje svinje se ide pametnijex-(

 11. zmaj , 05.06.2013. 14:44:01

  Хех, јбм те глупа, како то изгледа напад на село, тако што уђеш без испаљеног метка у обруч и то у сред кањона гдје нема шансе да иког нападнеш осим да се самоубијеш? Ако си пролазио тим кањоном, онда ти је јасно да су их могли праћкама и камењем побити, ко у индијанским акцијама вестерн филмова!

  Никакав напад није постојао са стране те наше несретне војске, а ово као што рече herc64, треба неко жестоко да одробија!

 12. zmaj , 05.06.2013. 14:22:24

  Шта има везе што су већином у тој јединици били паљани, као да стоји на тенку ознака паљански тенк, а не ВРС, а какав је то „бијеснио“ рат, кад до тада нико на цијелом том подручју од Хан Пијеска до Жепе није ни метка опалио на муслимане нити они на Србе, и није тачно да нема српског села тамо, било је два три српска села, прије кањона, Ријеке, Кусаче, Љесковац,…нема то везе са тиим што ти причаш, ово је била смишљена смицалица за ту јединицу, пошто је била прилично моторизована и могла је да буде окосница у будућим борбама за ове просторе, неко је од комуњара свјесно саботиро Радована и његов почетак стварања ВРС и РС!

 13. rammstein
  nisi mi odgovorio sta ce ti paljani sa tenkovima i pragama i do zuba naoružani u 100 kilometara dalekoj Zepi, sa kojim pravom? Jesu to paljani ocekivali da sa punom vojnom opremom mogu setati po citavoj BiH?

 14. a i da priupitam otkud ti silni tenkovi i prage u građanskom ratu. A koliko znam vise ih je u Zepi stradalo od balvana i zapaljivih koktela nego od municije, a neki su se i sami ubili aktiviranjem kašikare (pričao mi jedan od učesnika te nesretne kolone)

 15. zmaj , 05.06.2013. 15:52:38

  Дај бре не сери, паљани су припадници ВРС исто ко и приједорчани, рогачани, сокочани, било који други…исто ко да су они пошли са Пала онако својом вољом, на вашар горе, а не по нечијој команди, а не наређују Пале куда ће војска да крене, него нека јебена команда ГШ!
  У грађанском рату сви ти тенкови су били регуларно наоружање ВРС исто као што сада у Сирији имаш тенкове и на једној и на другој страни, тако и код нас, ако не знаш шта је код нас било 1992. па бар отвори очи и гледај шта се сад ради у Сирији!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *