Женева: Монтенегрини гуше вјерске слободе СПЦ

Предсједник Невладине организације "Друштвена заштита људских права" Олег Денисов поручио је на сједници Савјета за људска права УН у Женеви да је недопустиво да се у Црној Гори донесе нацрт закона о слободи вјероисповести који би, како је напоменуо, нарушио права Српске православне цркве у овој држави.

понедељак, 1 октобра, 2018 / 10:32

Денисов је заступника специјалног извјестиоца УН за слободу вјероисповести и вјеровања информисао о погоршању правног положаја православних општина у Црној Гори и предао материјале о кршењу права вјерника Украјинске православне цркве.

Користећи статус савјетника у Економском и социјалном савјету УН, представници организације "Друштвена заштита људсКих права" изразили су забринутост у вези са радњама Цариградског патријарха Вартоломеја који је, противно канонском праву, поставио своје егзархе у Украјини.

Денисов је подсјетио да су те радње већ изазвале затегнутост у вјерским односима у свијету и упозорио да могу довести до масовног кршења права вјерника и подјеле у православљу.

"Због заоштравања ситуације у Украјини и активности цариградског патријарха, Свети синод Украјинске православне цркве је 25. септембра донио хитну одлуку у којој је позвао егзархе Цариградске патријаршије да без одлагања напусте територију Украјине и забранио свештеницима Украјинске православне цркве да држе богослужења, заједно са свештеницима из Цариградске патријаршије", рекао је Денисов.

Васељенска патријаршија саопштила је раније да је "у оквиру припрема за давање аутокефалности православној цркви у Украјини именовала своје егзархе у Кијеву".