Жене се први пут помолиле код Зида плача, и одмах инциденти

Израелска полиција блокирала је покушаје неколико стотина ултраортодоксних Јевреја да спријече групу жена да се помоле код Зида плача, што представља прекретницу, јер су раније жене хапшене због кршења "локалних обичаја". Прва молитва групе жена код Зида плача обављена је јутрос, након што је суд прошлог мјесеца одобрио њихово право за молитву испред једне од […]

петак, 10 маја, 2013 / 12:09

Израелска полиција блокирала је покушаје неколико стотина ултраортодоксних Јевреја да спријече групу жена да се помоле код Зида плача, што представља прекретницу, јер су раније жене хапшене због кршења "локалних обичаја".

Прва молитва групе жена код Зида плача обављена је јутрос, након што је суд прошлог мјесеца одобрио њихово право за молитву испред једне од најсветијих локација јудаизма.
Жене су носиле вјерске мараме и обављале су ритуале за које ултраортодоксни Јевреји сматрају да су резервисани само за мушкарце.

У прошлости је полиција хапсила жене, јер су нарушавале "локалне обичаје" код Зида.
Портпарол полиције Мики Розенфелд рекао је да је полиција употријебила заштитне ограде да би раздвојила двије групе.

Све је то изазвало оштар протест ултраортодоксних вјерника, који су напали жене, а полицију прскали водом и на њих бацали отпатке

Према полицији, ухапшена су три ултраортодоксна Јевреја због непримјереног понашања.