Жена могућа као насљедник далај-ламе?

Далај-лама је изјавио данас да би његов насљедник на положају тибетанског духовног вође могла бити жена, ако се за то стекну околности. “Ако околности буду такве да женска далај-лама буда кориснија, онда ће аутоматски доћи женска далај-лама”, рекао је овај духовник на конференцији за новинаре у Сиднеју, на почетку десетодневне посјете Аустралији. Новинари су питали […]

четвртак, јун 13, 2013 / 11:51

Далај-лама је изјавио данас да би његов насљедник на положају тибетанског духовног вође могла бити жена, ако се за то стекну околности.

“Ако околности буду такве да женска далај-лама буда кориснија, онда ће аутоматски доћи женска далај-лама”, рекао је овај духовник на конференцији за новинаре у Сиднеју, на почетку десетодневне посјете Аустралији.

Новинари су питали овог 77-годишњака да прокоментарише спор у вези са родним питањима који је ове седмице иницирала аустралијски премијер Џулија Гилард. Он је одговорио да се свијет суочава са “моралном кризом” неједнакости и патње и да су му потребни саосјећајни лидери.

“У биолошком смислу, жене имају више потенцијала. Жене су осјећајније према другима. У мом случају, отац је имао веома кратак фитиљ. Неколико пута ме је претукао. Али моја мајка је била дивна и саосјећајна”, рекао је далај-лама, пренио је АФП.

Гилардова је раније изјавила да ће аустралијски конзервативци маргинализовати жене и поново покренути питање усвајања закона о забрани абортуса ако побиједе на изборима у септембру.

Далај-лама, добитник Нобелове награде за мир, који је 1959. године избјегао пред кинеским властима са Тибета у Индију, одржаће наредних дана говоре у Сиднеју, Мелбурну, Аделаиду и Дарвину.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *