Жена која прати пужеве научник-аматер године

Би-Би-Си је за научника-аматера године прогласио Енглескињу из Девона Рут Брукс (69) и то за допринос истраживању система оријентације пужева. Брукс је, на основу посматрања понашања пужева у свом врту и оближњем студентском кампусу, утврдила да су пужеви у стању да нађу мjесто на којем се хране и са раздаљине од 30 метара. У интервјуу […]

петак, септембар 17, 2010 / 14:20

Би-Би-Си је за научника-аматера године прогласио Енглескињу из Девона Рут Брукс (69) и то за допринос истраживању система оријентације пужева.

Брукс је, на основу посматрања понашања пужева у свом врту и оближњем студентском кампусу, утврдила да су пужеви у стању да нађу мjесто на којем се хране и са раздаљине од 30 метара.

У интервјуу Радију 4 Би-Би-Сија, побједница изабрана међу 10 финалиста, изразила је чуђење "колико је мало студија у свијету објављено" на тему "система пужева за навигацију".

По њеном сазнању, обављена су само два истраживања, прво у Шведској 1950, а друго у Америци 1975.

Рут Брукс навела је да је у истраживању размјењивала пужеве са комшиницом и кућице им бојила различитим бојама, како би прецизиније пратила њихово кретање. Додала је да намјерава да настави истраживања.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *