Земљотрес дрмао источно Средоземље

АТИНА – Јак земљотрес чији је епицентар био под морем, потресао је данас поподне јужно грчко острво Крит, а зграде су се тресле и у Египту и Турској. Полиција у Грчкој каже да нема пријаве оштећења или повреда. По првом прорачуну, земљотрес је имао магнитуду од 6,2 степена по Рихтеровој скали, а потресао је јужне […]

петак, април 1, 2011 / 23:01

АТИНА – Јак земљотрес чији је епицентар био под морем, потресао је данас поподне јужно грчко острво Крит, а зграде су се тресле и у Египту и Турској.

Полиција у Грчкој каже да нема пријаве оштећења или повреда.

По првом прорачуну, земљотрес је имао магнитуду од 6,2 степена по Рихтеровој скали, а потресао је јужне обале Крита у 16:29 по локалном времену (15:29 по средње-европском времену), саопштили су одвојено Геолошки институт у Атини и Истраживачки центар за науке о Земљи у Потсдаму, Њемачка.

Америчко Геолошко друштво (УСГС) је прелиминарну магнитуду процијенило на нешто мању, од 5,9 степени.

Полиција у Иерапетри, граду на јужној обали Крита, најближем епицентру, рекао да је земљотерс снажно потресао зграде, али да нема извјештаја о оштећењима или повредама.

Земљотрес се осјетио све до Каира – на супротној обали Средоземног мора, а турска новинска агенција Анатолија је јавила да је изазвао панику у турским љетовалиштима Бодрум, Фетије и Мармарис.

„То је био јак земљотрес у региону који је у источном дијелу области назване Егејски лук”, рекао је Манолис Скордилис, ванредни професор Сеизмологије на Универзитету у Солуну.

„То је сеизмички веома активна област која је доживела и много јаче потресе у прошлости. Пратимо активност послије удара, која се за сада не појачава”, рекао је он.

Грчка је међу земљама свијета најподложнијим земљотресима, али хиљаде земљотреса колико се ту догоди сваке године, ријетко када проузрокују озбиљна оштећења или погибије.

У јуну 2008, земљотрес од 6,5 степени догодио се у близини лучког града Патра, око 200 километара југо-западно од Атине, гдје су погинуле двије особе, повријеђено је више од 200 и стотине зграда су оштећене.

Године 1999, од земљотреса од 5,9 степени у Атини, погинула су 143 човјека, и оштећене хиљаде зграда.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *